ВИДЕО: В памет на Костадин Руйчев!

Костадин Руйчев е роден през 1923 година в с. Долен, Неврокопско (дн. Гоцеделчевско). Семейството възпитава у него силна любов към фолклорната традиция. След успешни изпълнителски изяви като войник в София, през 1946 година, той се връща в град Гоце Делчев и взема активно участие във формирането на първият в страната ансамбъл за народни песни и танци (днешният Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци), в който поема ръководството на танцовия състав. Осем години по – късно, той е един от създателите на Държавния ансамбъл „Пирин“ и в продължение на три десетилетия отдава опит, постоянство и любов за неговото утвърждаване като световноизвестен колектив.

Като главен хореограф и автор на едни от любимите и най – известни на публиката танцови постановки, Костадин Руйчев показва отлични познания за особеностите на пиринския танцов фолклор и с професионализма си се превръща в знакова фигура на това изкуство в цялата страна. Сред неговите 25 творби в „Пирин“ незабравими остават „На мегдана“, „Русалки“, „Честото“, „Въртяното“, „Драма“ и „Малешевска сюита“. Издал е две книги с описания за народни танци от Пиринския край, а подготвеният от него печат авторски сборник съдържа над 200 хора и танци.руичев

Костадин Руйчев в продъжение на много години оказва методическа помощ на десетки любителски танцови колективи, ръководи семинари, преподава български народни танци в Холандия, Белгия, Франция и Русия. Включва се в журита на републикански фестивали на художествената самодейност, каквито са „Пирин пее“ и „Копривщица“.

С ансамбъл „Пирин“, Костадин Руйчев посещава над 45 страни по целия свят. Носител е на най – престижните държавни отличия в областта на културата – два пъти му е присъждана златната лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България!

ПОКЛОН, БАЙ КОЦЕ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене