Учени от цялата страна представиха в Разлог интересни тези за житието и делата на Васил Левски

Национална научна конференция „Васил Левски и освободителното дело в Македония” се състоя в град Разлог. Двудневният форум започна в четвъртък в Историческия музей. Кметът инж. Венцислав Гърменов, кметът община Ловеч Корнелия Маринова), проф. Пламен Павлов (председател на фондация “Васил Левски”), проф. Георги Николов (председател на Македонски научен институт – София), д-р Георги Тренчев (председател на общински комитет “Васил Левски” и член на Македонски научен институт – София) и проф. Михаил Неделчев (преподавател в Нов български университет) приветстваха учени от цялата страна и заинтересовани от житието и делата на Левски жители и гости на Разлог.

“Приветстваме всички с добре дошли и изказвам своята благодарност, че заедно ще дадем начало на една от най- значимите прояви от националната програма по повод отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата. За нас е чест, че Разлог бе избран за домакин на двудневното събитие, по време на което, чрез научни съобщения, ще се допринесете за изясняване на живота и делото на Апостола, за неговата дейност по разпространение на идеите за освобождение на българите от всички краища на родината ни, включително и в Македония.”, приветства инж. Гърменов.

Първият ден на събитието, част от националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата, продължи с тематичен поздрав на учениците от Начално училище “Яне Сандански” и откриване на гостуваща изложба на Националния музей “Васил Левски” в Карлово.

Директорът на Исторически музей-Разлог г-жа Христина Манова и г-жа Дора Чаушева, директор на НМ “Васил Левски” – Карлово, разказаха накратко за експозицията “Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата”. Фотоизложбата представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. до Обесването на Васил Левски през 1873 г.. Документалните пана пресъздават образа на Левски и неговите сподвижници, документи на БРЦК и ВРО, текстове из писма на Апостола, както и паметни места, свързани с дейността му. Към изложбата на Карловския музей, бяха включени и експонати от фонда на Исторически музей- Разлог, сред които фотокопие на приписките от поп Коста Чилев за идването на Апостола в Мехомия.

След откриване на изложбата, в залата на Общински съвет-Разлог историци от цялата страна представиха научни доклади, свързани с националноосвободителните движения на българите, както и идеологически организационните дела на Левски в Македонския край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене