Запазване на статуквото или краят на една епоха в Сандански

Вотът от 25 октомври показа, че идва краят на ерата Тотев. След 12 години управление Сандански се събуди и гласува наказателно срещу стария си кмет. За пръв път  победител на първи тур е кандидат, различен от досегашния кмет Андон Тотев.

Кирил Котев получи 32.78% (7092 гласа). Лидерът на РЗС Яне Янев има 27,1% от гласовете .В типичният си стил ,той заложи на остра и директна предизборна кампания. Въпреки 12-те му грандиозни  проекта за над 1млрд. евро и международния му авторитет, Яне Янев остана извън играта.

В началото кампанията сякаш бе лишена от интрига. Изборът на досегашния кмет изглеждаше предизвестен. Кандидатурата на Кирил Котев опроверга тези очаквания и младият депутат обърка сметките, както на Яне Янев, така и на Андон Тотев. Откритият, диалогичен и прагматичен подход към проблемите на хората им  вдъхна надежда и ги зареди с очакване за нещо ново и  различно. Кирил Котев беше получил на парламентарните избори през 2014 г. 7129 преференциални гласа, което го направи народен представител с най-висок вот в България. Партиите ВМРО и Реформаторския блок припознаха Котев за свой кандидат и му гласуваха доверието си. Добрият резултат на Котев му осигури подкрепата на втори тур вече на всички опоненти на Тотев и го превърна в единствена алтернатива на досегашното управление.кирчо котев

Старият кмет Андон Тотев получи на първия тур от местните избори 29.62% (6408 гласа), което му отреди второто място. Тотев реагира болезнено на определението  за неговото управление, като време на застой на община Сандански. Фактите сочат, че по това време Сандански загуби позициите си на водещ туристически център на Югозападна България ,както хиляди работни места. Кампанията на Тотев в полза на статуквото е обезпечена отлично финансово. Мерцедеси с тъмни стъкла със софийски и пловдивски регистрации, често гостуват в  предизборния офис на стария кмет.

 „Кокалът не се пуска лесно“ коментират хората в Сандански и очакват битката на балотажа с нескрит интерес.

Нямаше никаква изненада в намалялата подкрепа за Тотев, след като нито една парламентарна сила не застана зад него на първия тур. Изненадите дойдоха заедно с резултатите от първия тур – появи се кандидат, който успя убедително да поведе пред стария кмет и логично да обедини всички останали опоненти на досегашното управление. За втория тур зад Андон Тотев застанаха единствено  местните ръководства на Евророма и БСП.

Как точно ще се разпределят силите, ще стане ясно на 1-ви ноември. Ние пожелаваме избора на гласоподавателите да е свободен!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене