Пътят към „Безбог“: Заплаха за природата или в помощ при бедствия

Ремонтирани пътища до хижи в Национален парк „Пирин“ и най-вече обновеният път до хижа „Безбог“ сблъскаха позициите на дирекцията на парка и природозащитниците.

За ръководството на парка те са част от обновената туристическа инфраструктура, с която се похвалиха на специална пресконференция в БТА.

Според еколози пътят от Добринище до „Безбог“ е сериозен проблем за екоравновесието в защитената територия, който застрашава и биоразнообразието в езерото, което се намира непосредствено до хижата.

На своя пресконференция веднага след тази на дирекцията на парка те изразиха и притеснения, че по ремонтирания с европари път ще започнат да се движат по-често автомобили, предимно джипове, които ще замърсяват и ще нарушават спокойствието на различни видове в парка.

От информация на природозащитниците, получена по закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), става ясно, че ремонтираната отсечка е 7 км и струва 1.5 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“. Пътят попада в зона за опазване на горите.

Покрай обновения път от Добринище до „Безбог“ е разширена и неофициално ски пистата под хижата, твърдят от екокоалицията. По думите на Константин Иванов от WWF според очевидци в момента пистата е 4 пъти по-широка от проектното трасе.

По-лесен достъп при бедствия

Според ръководството на НП „Пирин“ обновените пътища са наложителни, защото ще улеснят достъпа на специализирани автомобили – пожарни и линейки, в случай на спешни ситуации и бедствия. Така през лятото и зимата ще може да се оказва бърза помощ на туристите, когато хижата е пълна, на групите от деца на „зелени училища“, подчерта директорът на парка Росен Баненски и увери, че сегашният лифт, който стига до хижата, не може да осигури бърза реакция при нужда.

Управителят на хижата Георги Дурков, цитиран от БНТ, смята, че лифтът, който превозва туристи и скиори от хижа „Гоце Делчев“ до Безбожкото езеро е достатъчен, за да се реагира при извънредни ситуации.

Автомобили на хижа „Безбог“

Свободното движение на автомобили в парка е забранено, но снимки, показани от природозащитниците, разкриват как около десет автомобила са паркирани на паркинг непосредствено до Безбожкото езеро близо до хижа „Безбог“.

Опасенията на еколозите, изразени от Александър Дунчев от природозащитната организация WWF, са, че пътят ще се използва редовно от джипове-маршрутки за туристите като алтернатива на лифта. „Това е абсолютно недопустимо в тази девствена природа“, коментира той.

„Държавата се възползва от европейско финансиране, целта е единствено да се усвоят европейските средства и да се хвалим с това, но със същите тези европейски проекти се правят големи поразии в защитените територии“, заяви Александър Дунчев и допълни, че пътят до Безбог е един от примерите за това.

Ще има и строителство на септични съоръжения

„Ремонтът на пътищата до хижите не би трябвало да притеснява никого, има забрана за ползване на пътя за коли и ако има нарушение, имаме си режими това нещо да го предотврати“, каза директорът на парка.

Той увери, че ако има проблеми с автомобили, това ще се регулира. „Цялата територия е покрита с патрули, които си действат, нищо че не се виждат от туристите, има ги“, каза директорът и добави, че са поставени спешни телефони на службите в хижите, за да подават туристите сигнали, ако видят бракониери и нарушители. „Парковата охрана разчита на 28 охранители, цялата дирекция е 40 души“, каза той.

Наред с пътя до хижа „Безбог“ с европейски средства по Оперативна програма „Околна среда“ са ремонтирани и тези до хижите „Дамяница“, „Яворов“, „Загаза“, „Беговица“. Обновените пътища в парка ще останат с настилка от натрошен камък и няма да бъдат асфалтирани.

В отговор на притесненията, че ще се наруши биоразнообразието на езерото заради лесния достъп на коли и туристи до него, директорът на парка обяви за следващата идея на управата. Чрез обновения път ще се построи септично съоръжение в хижата и в заведението.

По думите му досега на нито една хижа в парка няма пречиствателно съоръжение и това е най-големият проблем, а решаването му е заложено в миналия план за управление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене