Пет „кървави“ балотажа в Пиринско тази неделя

За по-голямата част от общините в област Благоевград Местните избори приключиха. След първи тур кметове имат 9 от 14-те общини в областта. Както E79news вече писа на първи тур битката спечелиха Атанас Камбитов в Благоевград, Георги Икономов в Банско, Людмил Терзиев в Хаджидимово, Владимир Москов в Гоце Делчев, Красимир Герчев в Разлог, Арбен Мименов в Сатовча, Емил Илиев в Струмяни и Нуредин Кафелов в Якоруда. В Симитли дори нямаше избори за кмет, след като единствено Апостол Апостолов се регистрира за изборите. В тези общини вече се правят анализите от изминалите избори. Не такова е положението в Гърмен, Петрич, Сандански, Белица и Кресна. Жителите на тези общини още веднъж ще трябва да гласуват, за да определят кой да ги управлява през следващите 4 години.

 

Какви са нагласите 5 дни преди балотажите?

 

Гърмен

В Гърмен балотажът изглежда ще бъде много свиреп. Досегашната кметица Минка Капитанова се изправя срещу дългогодишния управник на общината Ахмед Башев. Социолозите предвиждаха, че Башев ще победи без проблеми на първи тур, но резултатът на Капитанова ги изненада. В размирната община, която влезе във фокуса на обществото със събарянето на ромските постройки в квартал „Кремиковци“, на първи тур гласовете бяха почти поделени. За Ахмед Башев бяха гласували 37,17% от избирателите, а за Минка Капитанова, 31,03%.

 

Сандански

В курортната община също се очаква свирепа битка на балотажа. Дългогодишният кмет Андон Тотев загуби, макар и с малко, първия тур, но ще има реванш тази неделя. Санданчани дадоха най-голям процент от гласовете си за издигнатия от ГЕРБ Кирил Котев – 32,78%. За досегашният кмет Андон Тотев гласуваха 29,62% . Тук се очаква да се впрегнат всички ресурси – от една страна на управляващата партия ГЕРБ, а от друга страна на дългогодишните структури в общината, изградени от Тотев.

 

Петрич

В Петрич битката започна далеч преди първи тур и ще продължи и на балотажа. Издигнатият от ГЕРБ Димитър Бръчков бе на крачка от победата тази неделя, но не успя да премине 50-процентовата бариера. За него вота си дадоха 44,79% от избирателите в общината. И тук кандидатурата не ГЕРБ ще се изправи на балотажа срещу дългогодишен управник в лицето на Вельо Илиев, който събра 39,06% от вота на петричани. Предизборната борба в Петрич ще се запомни с два скандала. Първо ОИК Петрич заличи регистрацията на Коалиция „Роден край“, която издигна кандидатурата на Вельо Илиев за кмет. След обжалване в ЦИК обаче Илиев бе допуснат до битката за кметския пост. Другият скандал се разрази два дни преди изборите. Тогава секретарят на Община Петрич – Туфчо Сандъкчиев, който е много приближен на Вельо Илиев, бе арестуван за покупка на гласове.

 

Белица

В Белица също се очертава битка на балотажа с всички възможни средства – позволени и непозволени. Издигнатият от ДПС Радослав Ревански се нуждаеше само от 2,3% за победа на първи тур, но в крайна сметка с 47,60% избирателите го пратиха на балотаж. Негов опонент ще бъде бившият областен управител на Пиринско и настоящ депутат Муса Палев, който се скара със съпартийците си от ДПС и в момента е независим народен представител. Почти до самия край Муса Палев се движеше трети в надпреварата, но последните протоколи от секционните избирателни комисии обърнаха резултата и с вот от 24,86% пратиха депутата на балотаж за кметския стол.

 

Кресна

Кресна е една от общините, в които със сигурност ще има нов кмет. Жителите явно не се доволни от управлението на досегашния управник Илиян Кръстев и му отредиха трето място на изборите в неделя. За кметския кабинет на балотаж ще се състезават Николай Георгиев, който спечели най-голям вот от жителите на общината – 38,66% и издигнатият от ГЕРБ млад кандидат за кмет Атанас Махлелиев, за който гласуваха 31,04% от избирателите.

 

Това са общините в област Благоевград, който ще бъдат в полезрението следващата неделя.

 

 

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене