Дупница, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново, Бобов дол на балотаж, кметовете на Рила и Невестино Г. Кабзималски и Д. Стаменков спечелиха четвърти мандат

В община Трекляно кмет ще бъде Радко Петрунов от БСП е 452 гласа. Втора е представителката на ГЕРБ Ани Симеонова с 217. Разпределението в Общинския съвет е: 5 мандата за БСП, 3 за ГЕРБ, 2 за Реформаторски блок и 1 за АБВ.

В малката гранична община се говори, че между 50 и 70 лева струват изборните гласове в Трекляно, където официално има 849 избиратели. Освен многото мераклии и 8 кандидатсъветнически листи се бореха за 11 места в минипарламента, коментират местни активисти.

Населението по постоянен адрес в общината е 550 жители, „разхвърляни” в 19 села. Няколко месеца преди изборите избирателите „набъбнаха” на 1135 с дописаните по настоящ адрес.

„Плаща на тези към 600 дописани, ще им платят транспортните, ще ги хранят дори, само да дойдат до урните. Така беше на последните местни избори, така бе и сега“. 14 от избирателите в Трекляно бяха отписани след проверка на ГРАО и прокуратурата по сигнали за изборен туризъм.

Местни хора обаче обясниха, че от 1944 г. в Трекляно друга политическа сила или коалиция освен БКП и левицата не е печелила избори.

Даже и с песните на Борис Дали баща му не успя да спечели. В неделя миньорският Бобов дол отново излиза на избори. Резултатите показват балотаж между Елза Величкова (БДЦ) – 48.93%, срещу Мая Спасова – 22,79%. Йорданка Каленичкова (БСП) остана трета.

Останалите мераклии: Орлин Делибалтов от коалиция „За община Бобов дол” има 7.35%, а Албена Симеонова от ПП АБВ – 1.57%, Любен Станчев от Реформаторски блок е с 1.13%, за Петър Василев от НФСБ има 0.22% подкрепа.

Листата на ПП БДЦ събира 46.48% подкрепа, а тази на ПП ГЕРБ – 19.44%. БСП събира за своята листа подкрепа от 17.96%. Избирателната активност на местния вот в общината е достигнала 55,28%, при националния референдум тя е 49,48%. 61,14% от гласувалите на референдума са подкрепили зададения въпрос.

Въпреки промяната в закона едно от най-големите села в община Бобов дол – Горна Козница, не проведе избори за кмет на 25 октомври, защото софиянци, които живеят в родното село на оперетния певец от недалечното минало Видин Даскалов, не искали да си сменят адресната регистрация.

Постоянните жители в Горна Козница официално са 98, иначе в селото пребивават над 100, което би позволило пряк вот за кмет, обяснява секретарят на община Бобов дол Нели Заркова. Софиянци обаче категорично отказали да се регистрират на село.

Балотажи ще има в общините Бобошево, Кочериново и Сапарева баня.

В община Бобошево досегашният кмет Крум Маринов от БСП получи 798 гласа. Той отива на балотаж със Стефан Тачев от Реформаторския блок, който има 344 гласа. Разпределението на мандатите в Общинския съвет е: ГЕРБ – 3 мандата, Реформаторски блок – 2, ПП „Атака” – 2, и БСП – 4.

При гласуването в общината има рекорден брой сгрешени бюлетини – над 500.

Интересното при изборния процес в общината бе, че двама братя – бившият полицай Венцислав Цветин и настоящият шеф на минипарламента и социален работник Райчо Цветин, влязоха в битка за кметския стол в родното Бобошево на местния вот. Интригата бе пълна, а силите изравнени, коментират в градчето. Ексченгето се яви като независим, а брат му бе номиниран от „Атака“, чийто общински лидер е.

Съпругата на Венцислав спечелила 4,7 млн. лева от тотото в един от тиражите на тотализатора в края на 2013 г., твърдят местните. Семейството проявило щедрост – спонсорирали курбани по селата, давали за благоустрояване на улицата, където живеят, и други.

В най-тежка ситуация се оказала майката на братя Цветини – Калинка Цветина, пенсионирана банкова служителка. Жената отказала да се включи и да си даде подписа при акцията на инициативния комитет, издигащ бившия полицай Венцислав Цветин, за да не разсърди другия си син Райчо.

„Не ходи да гласува баба Калинка, за да си няма главоболия“, коментират местните.

И община Дупница на балотаж.

Битката ще бъде между Методи Чимев (ГЕРБ) – 40.31%, и независимия Иван Ибришимов – 19.58%. Резултатите са при обработени 60% протоколи от СИК. Резултатите на останалите кандидати за кмет на община Дупница са: Емил Христов от БДЦ – 6.81%; Костадин Костадинов от ОДБ „Съюз на десните сили” – 6.28%; Пламен Соколов от „Движение 21” – 6.25%; Атанас Янев от „Коалиция Дупница” – 5.45%; Кирил Кирилов – „Единна народна партия” – 4.67%; Йонко Гергов от „Партия на зелените” – 3.15%; Славчо Павлов от „Реформаторски блок” – 2.70%; Даниела Ушатова от ПП АБВ – 2.52%; Любка Велинова от ПП „Атака” – 1.52%; Николай Чачов от НФСБ – 0.71%.

Съветническата листа на ПП ГЕРБ събира най-голяма подкрепа – 26.91%. Следват: БСП с 11.30%; ОДБ „Съюз на десните сили” – 8.65%; ПП БДЦ – 7.20%; „Народен съюз” – 5.71%.

Избирателната активност за местния вот е достигнала 40,94%, а за националния референдум – 39,46%. 72,17% от участвалите в референдума са отговорили положително на въпроса.

12 кандидат-кметове и 13 листи влязоха в битката за Дупница.

Предимно познати лица се появиха в надпреварата за кмет на община Дупница. От  ГЕРБ месеци преди битката обявиха, че ще заложат на Методи Чимев. Екскметът Атанас Янев също влезе в битката за кметския стол. Той е издигнат от местна коалиция „Коалиция Дупница”, в която влизат партия ДПС и партия Обединена социалдемокрация. В надпреварата за кметския пост се включи и заместникът в мандата на Янев – Даниела Ушатова, тя бе издигната от АБВ. Още един екскмет се яви на изборите – Пламен Соколов, издигнат от „Движение 21″. Като независим кандидат за кмет „игра” социалистът д-р Иван Ибришимов, неговата кандидатура е подкрепена от БСП. ПП „Партия на зелените“ издигна адвокат Йонко Гергов, Реформаторският блок заложи на Славчо Павлов, д-р Кирил Кирилов, който беше първоначалното предложение на Реформаторите, се яви като кандидат-кмет на ЕНП, Костадин Костадинов участва в изборите за кмет, издигнат от ОДБ – Съюз на десните сили. От БДЦ заложиха на Емил Христов, от „Атака” издигнаха Любка Велинова. Националният фронт за спасение на България изпрати на изборите Николай Чачов.

В Дупница листи за общински съветници са регистрирали 13 партии и коалиции. За разлика от другите общини в града на барикадите, независими кандидати за общински съветници бяха Валентин Иванов, Георги Градевски, Емил Кастрев и Иван Танев.

В община Сапарева баня на балотаж отиват независимият Васил Маргин срещу Калин Гелев от ГЕРБ.

Едва петима се бориха за кметското място в община Сапарева баня, въпреки че повече партии и коалиции предварително заявиха, че ще имат свой кандидат за кмет.

Две дами – Ирина Коляндова и Елка Шопова, получиха отказ за регистрация в кандидаткметската надпревара заради нередности в документите на инициативните комитети, издигнали ги. В последния момент Елка Шопова стана „човекът” на местна коалиция „Алианс либерали и демократи за Сапарева баня”. Сред мераклиите за кметския стол беше и досегашният зам. кмет на община Сапарева баня Васил Маргин, издигнат от инициативен комитет. От ПП ГЕРБ гласуваха доверие на Калин Гелев. Партия „Нова алтернатива“ заложи на Марияна Мутафчийска, а БСП на Славчо Коларски.

Листите за общински съветници са 14, регистрирани са и два инициативни комитета.

В две от по-малките общини в областта бяха преизбрани досегашните кметове.

В Невестино Димитър Стаменков печели изборите с 1021 гласа. Втори остава кандидатът на ГЕРБ Милчо Кирилов с 345 гласа. Стаменков спечели изборите с 68.29% за четвърти пореден мандат.

За директора на Държавното горско стопанство „Невестино” Милчо Кирилов, който бе издигнат от ПП ГЕРБ, са гласували 23.08%, а за Петър Миланов от ПП РЗС – 6.82%.

ПП АБВ е първа сила в новия Общински съвет в Невестино. Тя получава 29.80% подкрепа за съветническата си листа. Следва ПП БСП с 19.10%. ПП ГЕРБ е събрала одобрението на 16.75% от гласувалите.

Избирателната активност за местния вот е достигнала 66,82%, а за националния референдум – 43,09%. 61,88% от гласувалите на референдума са подкрепили поставения въпрос.

В община Рила за четвърти мандат кмет бе преизбран Георги Кабзималски с 963 гласа от общо гласували 1573.

Кабзималски печели изборите с 61.05%. Владимир Владимиров от БСП е събрал подкрепа от 15.36%, а Стефан Пешев от „Бъдеще за Рила – ВМРО и БДЦ“ има 10.28%. 9.32% от гласовете е събрал Любомир Димитров от „Нова алтернатива”, Сотир Попангелов от ПП АБВ има 3.98%.

Общинската листа на ПП ГЕРБ е подкрепена от 46.96% от гласувалите. Листата на БСП е подкрепена от 14.08%, а тази на Реформаторски блок – 14.00%. 8.60% получава листата на местната коалиция „Бъдеще за Рила – ВМРО и БДЦ“. 53,72% е достигнала избирателната активност за местния вот, а за националния референдум тя е 41,75%. В подкрепа на въпроса при референдума са гласували 70,30%.

Балотаж в Кочериново

В община Кочериново на балотаж отиват независимите Иван Минков – 46.05%, и Йордан Татарски – 38.97%, при обработени 69% протоколи от СИК. Румен Янакиев от ПП ГЕРБ има подкрепа от 10.29%, а Васил Борисов от ПП АБВ е с 4.69%. Съветническата листа на ПП „Движение напред България” събира подкрепа от 22.24%. Следват листите на ПП ГЕРБ – 16.60%, Местна коалиция „Нова алтернатива за Кочериново” – 16.30%, Реформаторски блок – 15.18%, БСП – 12.85%. Избирателната активност за местния вот в общината е достигнала 64,64%, а за националния референдум – 53,13%.

68,57% от гласувалите на референдума са подкрепили поставения въпрос./струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене