Дупнишки роми: Против електрическото гласуване сме, у нас немаме ток

Ние сме против електрическото гласуване, у нас немаме ток. Това заявиха група роми от дупнишкия квартал „Спартак” в края на изборния ден вчера, пуснали бюлетините си секунди преди това, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой.  Ромите така и не разбраха що е то референдум и електронно гласуване.

Както на всички избори, обаче бяха активни. Хората от малцинството, съсредоточени главно в махала „Каваклия” и на ул. „Джерман” (известна още като Пич мала), идваха на талази и цял ден се редиха на опашки пред секциите в Механото (ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов”).

Най-големи бяха опашките пред първа секция. Блъсканиците изнервиха някои от избирателите. „Бутаме се на опашка. Още една секция би требвало да има, за да може да минеме. Миналата година, а и в предишни години гласувахме в друг кабинет, сега се преместихме в друг. Първа и втора секция би требвало да са за „Каваклия”, а сега – погледни. Още колко народ има да идва, те не може да минат”, заяви Христо Янев.

Възрастен мъж се оплака пред екипа на „Вяра”, че портата на входа на училището била затворена и хората с увреждания били принудени да се изкачват по тесни стълби. Човекът, отказал да се представи, влезе в спор със служителка в учебното заведение, която беше категорична, че инвалидите са били пропускани да влизат дори с коли. „Инвалиди днес минаваха по стълбичките на портала на училището. За мен това е ненормално, това е ограничаване правата на хората с увреждания. Затова направих забележка на полицаите”, каза оплакалият се. „Това не е истина. Ето ги – двама полицаи са тук. Вратите се отваряха и затваряха, хората си минаваха”, апострофира служителката в училището. Единият от полицаите потвърди, че недоволният възрастен мъж им е направил забележка.

Ромите бяха категорични, че дават гласовете си безплатно. „Всичко си е нормално. За пари, нема пари. Най-бедните избори са. Ше чакаме другата неделя. Тогава ще има пари”, каза Георги Георгиев. „Гласувахме. Искаме всичко да се промени, най-вече улиците”, каза един от избирателите. „Аз гласувах в трета секция. Казвам се Атанас Крумов и правим покриви. Най-големио майстор съм аз тука. Гласувах за референдум, за кмет и за общински съветници. Аз съм за електронното гласуване”, каза Атанас. „И аз съм за електронното гласуване, защото има старци, които не мож да ходят, инвалидни…”, добави друг от групата.

„Засега всичко върви много добре. Кварталът си дойде да гласува, но за първи път е спокойно. Нема – тоя зависим от оня, тоя от оня, за пари не се говори. Говори се, че от тая власт са направили много и гласуват с честно лице”, заяви Стоян Александров, който участваше в организацията на вота като наблюдател.

„За първи път тук не се говори за пари”, каза лидерът на „Евророма” в града и бивш общински съветник Георги Рангелов, чийто племенник Томас Томов миналата година спечели конкурса „България търси талант”.

„Има активност, продажба на гласове – не. Никой не дава пари”, каза Васил Василев.

„Д-р Соколов сложи канал, доведе ток. Искаме той да стане кмет”, обявиха група роми.

Гласувах, без да ми се плаща за това. Аз съм доволен от Тодор Живков. По негово време ходих в чужбина, сега съм пенсионер, имам си пари, защото взимам пенсия. Жена ми също взима пенсия, работеше в ХФК и се пенсионира на 47 г., каза 70-годишният Йордан.

„Всеки сам си решава как да гласува. Аз съм за Пламен Соколов. Пламен Соколов ми е приятел”, каза мъж, който се представи като Пламен.

„Част от комисията съм в трета секция и всичко мина нормално. Досега минаха над 270 човека и според мен избирателната активност не е голяма”, каза Йорданка Милушова, служител в училище „Неофит Рилски” в града.

В една от секциите в Механото трябваше да гласува най-възрастната жителка на общината и региона – 103-годишната Тодора Шикова. Столетницата обаче не се възползва от правото си на вот. „Баба Тодора не гласува. Вече е много възрастна за това. Гласувала е, като беше по-млада”, каза дъщерята на баба Тодора Василка Говедарска.

Припомняме, че на тези избори претендентите за кметския пост в Дупница бяха 12. Право да гласуват имаха 42 230 жителите на общината, 32 474 от които в града.

E79 News;

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене