Точни сметки: Експерт разкри с какво ще е най-евтино да се отопляваме тази зима

Нещо важно трябва да знаят хората- недостиг на електроенергия не може да има, заяви Мартин Владимиров

В началото на студения период на преден план излиза въпросът – с какво най-евтино мога да се отоплявам тази зима?

В интервю за businessnovinite.bg Мартин Владимиров, директор на Програма „Енергетика“ в Центъра за изследване на демокрацията, бе категоричен, че отговорът на този въпрос зависи от регулаторната рамка.

В момента е най-евтино да се отопляваме на ток. Причината е, че цените на електроенергията се поддържат изкуствено ниски.

Либерализацията на електроенергийния пазар обаче ще започне, рано или късно. И това е правилното, за да се даде възможност на хората да инвестират в по-добри климатици, термопомпи и други“, каза още той.

По принцип отоплението с природен газ е най-ефективно и дълго време беше предпочитано от мнозина. С последните кризи при газа обаче, нещата се промениха. Към момента най-неефективно е отоплението с парно„, добави Владимиров.

„Нещо важно трябва да знаят хората – недостиг на електроенергия не може да има. Разигравали сме всякакви сценарии, няма как да останем без ток, защото не само произвеждаме голяма количество, но и внасяме. Понякога даже вносният ток ни излиза по-евтино, защото често той е произведен“, каза Владимиров.

Той е категоричен, че зелената енергия е най-евтина и ние спокойно може да заменим голяма част от енергията от въглищните централи и от атомната централа с енергия от ВЕИ. „При зелената енергия скъпа е началната инвестиция, след това добиването на енергия е евтино, защото слънцето и вятърът са безплатни“, обясни експертът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене