ГЕРБ-Сатовча внесе жалба до Общинската избирателна комисия

ГЕРБ-Сатовча внесе жалба до Общинската избирателна комисия за неправомерни действия на временно изпълняващия длъжността кмета на общината. В нея се сочи, че със заповед №463/22.10.2015 год. на вр.и.д. кмета е преместенна секционната избирателна комисия в село Туховища от стола на училището в помещение, намиращо се на втория етаж на сградата на Младежкия дом в селото.

В жалбата се констатира нарушаване на чл. 10, ал. 1 от Изборния кодекс, според който мястото за гласуване следва да бъде достъпно за избирателите, които имат затруднения със зрението, както и за тези избиратели, които имат затруднения в придвижването. Помещението в Младежки дом освен, че се намира на втория етаж на сградата и има дълго стълбище за изкачване, се намира и в непосредствена близост до кафене, което ще затруднява нормалното и спокойно протичане на изборния ден.

В жалбата до ОИК се сочи още, че заповедта е издадена и в нарушение на чл. 22 ал. 1 от Закона за местните избори и противоречи на императивна норма на закона, даваща право на секционните избирателни комисии да обжалват тази заповед в тридневен срок от издаването й пред съответния районния съд. В случая заповедтта е издадена в противоречие на Закона за местните избори, тъй като е издадена в предпоследния работен ден преди произвеждането на изборите и прави обжалването й пред райнния съд в срок практически невъзможно, тъй като тридневния срок посочен в закона изтича на 25.10.2015 г.
Жалбата е подкрепена и от представителите на ГЕРБ в Секционната избирателна комисия в село Туховища, както и от председателя на СИК, който счита заповед №463/22.10.2015 год. на вр.и.д. кмета на община Сатовча за противоречаща на закона и отказва да я изпълня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене