Без мажоритарен вот на изборите

парламент

Няма да има мажоритарен вот на изборите, решиха депутатите, пише vesti.bg. Остава изборният праг от 4% – депутатите не приеха предложението на ГЕРБ за праг от 3%.
Избирателната система при изборите за народни представители ще е пропорционална с преференциален вот, реши парламентът с приети на второ четене текстове от новия Изборен кодекс. В многомандатни изборни райони ще бъдат регистрирани кандидатски листи на партии и коалиции и на инициативни комитети.
Преференцията ще се реализира като при гласуване избирателят ще може да отбележи едно предпочитание за кандидат в дадената листа. По този начин той ще изрази своето предпочитание за реда на подреждане на кандидатите в листата. Мнозинството отхвърли предложение на ГЕРБ, с което се предвиждаше смесена система за избор на народни представители – една част да се избират мажоритарно, а друга на пропорционален принцип.
В хода на дебатите по вида на изборната система Павел Шопов от „Атака“ заяви, че при въведения мажоритарен вот на изборите през 2009 г. от ГЕРБ са взели неполагащи им се 25 народни представители. Паднаха им от небето, коментира той и допълни, че „който веднъж е ял баницата, иска пак безплатно да яде“.
Мажоритарният вот е абсурден, когато се касае за депутати и общински съветници, смята той. Има мажоритарни избори – мажоритарно се избират кметове, мажоритарно се избира президент, отбеляза Шопов. От „Атака“ сме за национални партийни листи, с такава, с каквато ще бъдат избирани евродепутати, допълни той.
Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че такава е била волята на гласоподавателите. Според него трябва да се даде време на смесената система да покаже резултати.
Не сме против мажоритарния избор, но сме против имитацията на такъв, заяви Янко Янков от ДПС. Според него с новия Изборен кодекс са дадени достатъчно възможности на гражданите да влязат в парламента по независим начин. По думите му не може да има мажоритарен кандидат, издигнат от партия. Трябва да е ясно кой го издига, кой носи отговорност, пред кого се отчита, заяви депутатът.
Обещахте на българските граждани мажоритарен вот, не го съсипвайте, призова Станислав Иванов от ГЕРБ. Според него управляващите искат всичко да се решава по партийни форуми и чрез партийни каси.
Гражданите не искат имитация на мажоритарност, заяви председателят на временната комисия за Изборен кодекс Мая Манолова. Според нея най-лесният начин да бъдат отвратени хората е да се върне експериментът от 2009 г. Участвах в това, но признавам тази грешка, експериментът беше неудачен, избраха се партийни послушковци, коментира Манолова. Тя призова мажоритарният елемент да се въвежда на стъпки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене