Мария Габриел: Нужна е реалистична стратегия за бъдещето на Средиземноморския регион

Укрепването на външните граници на ЕС е съвместимо с европейските ценности за солидарност и хуманнос.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел председателства кръгла маса относно стабилността в Средиземноморието, която се проведе в рамките на Конгреса на ЕНП в Мадрид. Във форума на високо ниво, организиран от председателя на Европейската мрежа за идеи Пауло Рангел и генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес Истурис, участваха комисарят по европейската политика за съседство Йоханес Хан, бившият президент на Ливан Амин Джемаел, генералният секретар за сътрудничеството за развитие от Министерство на външните работи на Испания Гонзало Роблес и зам.-координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Роберта Мецола.

При откриването на кръглата маса Мария Габриел подчерта, че включването на дебата в най-висшия форум на ЕНП потвърждава неговата значимост и ангажимента на ЕНП със ситуацията в Средиземноморието. Настоящата миграционна криза напомня за ролята на Средиземноморския регион и съседните на Европа страни за сигурността на Европейския съюз.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП и комисар Йоханес Хан призоваха да се даде по-голям приоритет на Европейската политика за съседство. Според тях е необходимо по-стриктно определеляне на приоритетите на политиката за съседство заедно с партньорите в региона, за да се постигнат целите и се отговори на очакванията на гражданите. Акцент бе поставен върху образованието не само за сирийските бежанци в съседните държави като Ливан и Йордания, но и за подпомагане на потенциала на Средиземноморието и участие в политическата, икономическа и социална стабилизация. Мария Габриел призова още за прилагане на принципа на диференциация като инструмент за изграждане и запазване на „острови на стабилност” в региона на Средиземноморието, като се извлекат поуки от миграционния криза, която е следствие на конфликтите в региона. „Някои страни успяват да покажат устойчивост въпреки натиска. Трябва да се запитаме защо и  да засилим подкрепата си за тези страни по адекватен начин“, наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Не на последно място Мария Габриел припомни нуждата за предвиждане и предотвратяване на разрастването на несигурните зони не само в Средиземноморието, но също в африканския континент като цяло и в останалата част от Близкия Изток. От друга страна тя настоя за адекватна хуманитарна реакция, подчертавайки, че европейският отговор на миграционната криза и конфликтите трябва да се основава на солидарност със запазване на човешкото достойнство. В тази връзка заедно с бившия президент на Ливан призоваха за по-добра координация на усилията на международната общност и по-добро отчитане на междурелигиозния диалог в региона.4

„Създаването и изпълнението на единна европейска миграционна политика, която да бъде едновременно всеобхватна и стратегическа, остава приоритет. Политическото семейство на ЕНП трябва да продължи стриктното разграничение на мигрантите, бежанците и жертвите на трафик на хора и борбата срещу популистките изявления. Тези, които използват миграционната криза, за да подхранват популистки и антиевропейски лозунги не предлагат конкретни разрешения нито на кризата, нито на политическия и религиозен екстремизъм.”, заключи Мария Габриел.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене