Черквата „Св. Параскева” в село Скребатно навърши 180 години

180 години навърши черквата „Св. Параскева” в село Скребатно. По този повод беше отслужена тържествена Света литургия от свещеници от Неврокопска епархия. Черквата се нуждае от основен ремонт. За поддържането и възстановяването й се грижат християни и мюсюлмани. Параклисът и стенописите са с много висока художествена стойност, а гордостта на хората тук е камбаната на черквата, за направата на която са давани сребро и златни пендари от местните, преди век.

SkrebatnoПо инициатива на Сдружение „Ние жените“, с председател Здравка Чимева, беше организирана кулинарна и етнографска изложба, с която трудолюбивите жени на село Скребатно показаха майсторство. Както всеки път организацията беше на ниво, нещо което е обичайно г-жа Чимева.

Skrebatno-3На празненството присъства Областният управител Бисер Михайлов, който подари икона на църквата в Скребатно.

Skrebatno-4 Skrebatno-2Г-н Михайлов пожела здраве и благополучие на стотиците вярващи, дошли на храмовия празник и дари на църковното настоятелство Владимирската икона на Пресвета Богородица. Владимирската чудотворна икона на Божията Майка е една от първите икони, нарисувани от евангелист Лука. Когато той я показал на Божията майка, Тя я благословила с думите: „Нека благодатта на Родения от Мен и Моята милост да почиват върху тази икона во веки!’’.

Заметник-областният управител на Благоевградска област Асим Адемов, Бисер Михайлов и Сергей Младенов се насладиха на бабините гозби и пожелаха много здраве на всички постаралите са да направят празника така вкусен.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене