Център „Политики на Историята през 21-ви век“ в Югозападния университет представи книгата на доц. д.и.н Орлин Събев

Орлин Събев

 Монографията е посветена на едно от най-емблематичните учебни заведения не само в историята на българската просвета, но и на образованието в региона

В рамките на проектните програми на Научноизследователския Център „Политики на Историята през 21-ви век“ в ЮЗУ „Неофит Рилски” гостува доц. д.и.н Орлин Събев (БАН), който, заедно с ръководителя на Центъра доц. д-р Снежана Димитрова, представи своята книга „Робърт колеж и българите“ (Изд. „Изток-Запад“, 2015, 464 с.). Събитието се състоя на 15 октомври 2015 г. от 10.30 часа в Заседателната зала на Ректората. Присъстваха преподаватели от Университета и студенти от Правно-историческия факултет.

Монографията е посветена на едно от най-емблематичните учебни заведения не само в историята на българската просвета, но и на образованието в региона – Робърт колеж. През годините Робърт колеж се налага като еталон за висококачествено образование, а мнозина негови възпитаници се изявяват като изключителни професионалисти и лидери. Нещо повече, Робърт колеж е не просто образователна институция – той се утвърждава като обществена институция, чието значение надхвърля социо-културните рамки, в които обикновено остават ограничени функциите на едно учебно заведение. В определени исторически моменти той се превръща в политически фактор, поставящ на изпитание не една и две страни, което обуславя и специфичното му място в историята на региона.

Българските ученици на колежа отдавна и основателно предизвикват специалния изследователски интерес както на български, така и на американски и турски автори, тъй като те оставят трайна диря не само в историята на колежа като едни от най-изявените му възпитаници, но и в българската история. За разлика от досегашните изследвания върху историята на Робърт колеж, които се придържат основно към публикуваните мемоари на неговите ръководители, настоящата монография въвежда в научно обръщение значителна част от архивите на самия колеж, част от които се съхраняват в Библиотеката за редки книги и ръкописи към Колумбийския университет в Ню Йорк, а друга – във функциониращата и днес едноименна частна американска гимназия в Истанбул. Не по-малко ценни са и използваните за първи път османски документи, свързани с колежа, както и някои български архивни колекции.

Монографията е плод на няколкогодишните проучвания на автора, който е доцент в Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН. Тази книга е предшествана и от също толкова ценната монография на Орлин Събев, публикувана на английски език през 2014 г. от издателството на Босфорския университет под заглавието “Spiritus Roberti: формиране на нов мироглед и Робърт колеж в късното османско общество (1863–1923)“ (Orlin Sabev. Spiritus Roberti: Shaping New Minds and Robert College in Late Ottoman Society (1863–1923). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2014, 512 с., ISBN 978-605-4787-29-6). Англоезичното издание е обявено за най-значимото научно постижение на Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Ал. Фол“ за 2014 г.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене