Ежедневна борба за оцеляване съпътства живота в Сърница

Унищожени пътища, висока безработица и борба за оцеляване всеки ден. Това са най-големите проблеми на хората в най-новата община у нас – Сърница.

На брега на язовир Доспат се намира най-младата община в България. Проблемите й, обаче, са до болка познати отдавна. Младите бягат в чужбина за работа. Тук им дават по 40 лева да работят за общината, а навън изкарват хиляди като берат ягоди. Кратерите по пътищата пречат не само да дойдат туристи и инвеститори, но и на местните – да отидат на лекар.Сърница

Едва десетина души се забелязват в центъра на Медени поляни, едно от селата в най-младата българска община – Сърница. След дъжда, цели семейства отиват за гъби, за да припечелят някой лев. Двама пенсионери с едно име. Мехмед и Мехмед разказват, че вече 20 години промяна в селото няма. И лято и зима общината е под блокадата на разрушените пътища. 50 000 лева е отпуснала общината за един километър нов път между Сърница и Медени поляни, но и това няма да реши проблема. Всяка седмица фелдшерьт Исмаил Бозев идва по два пъти от десетки километри, за да преглежда хората тук. Признава, че му е трудно. В Сърница разчитат на спешен екип, командирован от Велинград, а линейката на града гние.

Но най-големият проблем си остава безработицата. А преди години тук се е произвеждала военна техника. 200 жени пък работели в шивашкия цех. Сега този цех е затворен, а шивачките вече работят по дърводелските цехове.

Демографският срив също е ударил най-младата община. Тук през последните години се раждат двойно по-малко деца. Но въпреки това родителите на тези деца остават в Родопите като очакват промяна./ Нова телевизия

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене