Иновативен бинарен урок в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово с учителите Заприна Глушкова и Мария Терзиева

Вчера, в СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово се проведе иновативен бинарен открит урок по български език и литература и информационни технологии с вмъкнати етнографски акценти под ръководството на учителите Заприна Глушкова и Мария Терзиева. Използването на ИКТ по български език и литература води до обогатяване знанията на учениците и до повишаване на дигиталната им компетентност. Предметите български език и литература и информационни технологии поставят основите на методология, която намира приложение във всички области на общообразователната подготовка. Те взаимно се допълват и са в тясно взаимодействие. Така по един нестандартен и ефектен начин се съчетаха знанията и уменията по два предмета на учениците от 8-те класове.

Всички присъстващи на урока станаха свидетели на един много интересен урок по български език и литература с вградени етнографски и информационно-технологични компоненти. Темата на интерактивния урок беше „Библията като културен феномен“ – обобщение. Г-жа Терзиева постави чрез мултимедиен продукт обобщителните въпроси към учениците, които чрез отговорите си задоволиха любопитството на присъстващите учители на урока. След краткия резюмиран преговор последва втората част от урока – учениците представиха презентация, чрез която запознаха присъстващите с традициите, обичаите, бита и културата на трите различни етноса, представители на които са самите те – в двата осми класа са събрани ученици от различни етноси – християни, мюсюлмани, полумохамедани и роми. Интерес предизвика у гостите непознатата  информация за Корана – свещената книга на мюсюлманите, която бе сравнена с Библията. Целта бе да покажат, че макар и различни,  те са еднакви и живеят заедно като в едно семейство и то много добре.

Третата част на урока бе поета от старши учител Заприна Глушкова. Тя още веднъж провери знанията и уменията на осмокласниците относно Библията, но този път по интерактивен начин. Предостави на учениците линк към образователната игра „Библията като културен феномен“, която бе подготвила върху платформата kahoot. Заедно с учениците прикани и гостите да се включат в тази интеракция. Това бе най-интересният момент от урока. Провокиран бе състезателният им дух.

Последното предизвикателство на този иновативен и бинарен урок бе предложения линк чрез платформа mentimeter. Отваряйки го, те трябваше с 1-2 думи да запишат първото нещо, което им хрумва при мисълта за Библията. За всеобщо учудване се получи много интересен асоциативен облак, който ви предлагаме тук. Интересът на учениците беше на изключително високо ниво през цялото време. Те участваха активно в часа.

Обичайно като при всеки урок и този завърши с поставяне на домашна работа. Колкото иновативен бе урока, толкова иновативна бе и домашната работа. Двете учителки – Глушкова и Терзиева, бяха разделили предварително класовете си на екипи и им поставиха задача за следващия час. Тук отново приложиха груповия метод с цел да им дадат възможност да работят активно, а не пасивно и по този начин да станат част от проекта „Шест мислещи шапки“ на Едуард де Боно. Метод, който казаха те, че ще упражнят още веднъж заедно с двата класа като импровизират „Съдебен спор“.

В този изключително интересен интерактивен урок бяха преплетени в едно няколко иновативни практики. В него гостите наблюдаваха груповия метод, проектния метод, мозъчната атака и метода „Шест мислещи шапки“.

Гости на урока бяха директорът на училището –  г-жа Вангелия Петрелийска и учители от училището.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене