Алиосман Имамов: Стабилността в България е ялова

Трябва да се помисли за доходите на хората, каза зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов

Бюджетът за следващата година, какъвто и да е той, няма да може да бъде определен като „Бюджет на благоденствието“. Причината за това, е че все още българската икономика се намира в тежка форма на депресия. Това коментира в предаването „Денят на живо“ Алиосман Имамов, зам.-председател на Народното събрание и член на бюджетната комисия в парламента.

Той добави, че едва ли преди изборите финансовият министър ще успее да вкара текста, най-вероятно това ще се случи след вота.

Няма как да сме пестеливи и благоденстваща нация, каза Имамов. Той коментира, че сме пестеливи години наред и хората не могат да усетят нищо. Той добави, че първото нещо, което трябва да се направи и не е правено години наред, е да се стимулира икономическия растеж, който да позволи увеличение на цената на труда, заплатите и пенсиите. Всичко останало би било една безплодна и гола декларация за политическа стабилност, която е задължително, но недостатъчно условие за социална стабилност. „Тази политическа стабилност, която съществува в момента е факт, но е ялова и безплодна, след като не води след себе си някакви ясни и сигурни икономически стимули“, каза Имамов.

Купуването на нова техника за армията не може да е приоритет на най-бедната държава, каза още Имамов. Той прогнозира, че е възможно да се стигне до увеличението на разходите за отбрана, но това далеч няма да е онова, което се иска на военния министър. Останалото би означавало да се помисли кои други разходи да се орежат за сметка на армията.

По отношение на реалността сега и противопоставянето, което се шири в обществото, зам.-председателят на парламента каза, че съвременният български  патриотизъм използва аргументи, свързани с миналото, коментира още Имамов. Според него той разделя обществото и не дава стимули за обединение. Но ако обществото не премахне границите, които съществуват между етническите групи, няма да се получи втората цел – благоденствието.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене