С едноседмична програма ще отбележим 103 години от освобождението на гр. Гоце Делчев (НЕВРОКОП)

Община Гоце Делчев ще отбележи с богата едноседмична програма 103-та годишнина от Освобождението на гр. Гоце Делчев /Неврокоп/. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско владичество и негов първи кмет става поетът – революционер Пейо Яворов.
Отбелязването на 103-та годишнина от Освобождението на града, ще започне на 12 октомври /понеделник/ с концерт на школите по изкуства при Народно читалище «Просвета – 1865». Концертът ще започне в 18.00 часа и ще се състои в Дома на културата. На 13 октомври /вторник/ от 18.00 часа в Общинския исторически музей ще бъде открита документална фото изложба на тема: “103 години от Освобождението на гр.Неврокоп и Пиринския край от турско робство“. На следващия ден – 14 октомври, най-малките жители на община Гоце Делчев ще могат да се насладят на детското представление ”Принцесата и свинарят” – постановка на Драматичен театър “Никола Вапцаров” гр. Благоевград. Театралното представление ще бъде от 11.30 часа в Дома на културата. Празничната програма ще продължи на 15 октомври с концерт на Божидар Братоев – цигулка и Валентина Гюлева – пиано. Концертът ще се състои в малката зала на Народно читалище ” Просвета – 1865”, а началото му е в 17.30 часа.
Кулминацията на тържествата по повод 103-та годишнина от Освобождението на града, ще бъде на 16 октомври /петък/. Те ще започнат в 11.00 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това, в 12.00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. По-късно, в 16.45 ч. ще се положат венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това и на морената на Пейо Яворов, която се намира на ул. „Търговска”. В 17.30 ч. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий”. Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа, и пред паметника на Христо Ботев в 18.10 часа. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните на ул.“Ал.Стамболийски“, където в 18.30 часа също ще бъдат положени венци и цветя. В 19.00 ч. ще започне празничният концерт в Дома на културата с участието на Камелия Тодорова и бенд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене