Капанът вина – отговорност и психологическото насилие

Срещаме се със Силвия Димитрова от Сдружение Знание Успех Промяна – Клон Благоевград, чиито офис се намира на ул. “Джеймс Баучер” №1 в Благоевград / GSM: 0895 750 099 . Молим г-жа Димитрова за коментар по темата: Капанът вина – отговорност и психологическото насилие

SilviaЕдна от най-големите и важни стъпки в това да се избавиш от насилието е да направиш разликата между вината и отговорността.

„Може би пък наистина греша когато взимам някои важни решения, които той не одобрява“, „Дали пък наистина не съм виновна за това, че пие. Може би трябваше да съм по-внимателна в реакциите и думите си“, „Е, можеше и този път да си замълча, защо пък трябваше да се обаждам точно сега и да го ядосвам“, „След всички негови упреци нямам желание за секс с него, но пак ще ме обвини, че той има нужда от секс, а аз трябва да се държа като жена, е ще се прежаля и сега”, „Може би е прав, че никой друг не би ме изтърпял когато мрънкам или когато искам да му кажа какво чувствам когато ме обвинява“, „Дали пък не е прав, че цял живот се е грижил за мен и децата ни, какво толкова повече искам от него“,…… И така неусетно са минали 10, 15 или 20 години.

Защо е толкова трудно да си признаеш, че някой злоупотребява с теб? Защо е толкова трудно да приемеш, че това някой да ти вменява вина непрекъснато и да те държи отговорен за неговите лични действия и поведение е насилие. Защо, въпреки че не се чувстваш добре с този човек стоиш и търпиш вместо да си тръгнеш? Какво ни кара отчаяно да отричаме очевидни факти? Какво ни принуждава да останем жертви? И то в продължение на много години? Страх? Срам? Вина? Самотата? Зависимостта? Отговорността към семейството, децата, близките, традициите?

Физическото насилие е видимо и причинява често пъти ужасяващи физически наранявания. Психическото насилие, чрез непрекъснатото вменяване на вина, обаче може да причини много по-ужасяващи психически травми и последствия. Нали знаете приказката за мечката и лошата дума. Физически тялото ни може и да оздравее, но много често психическите травми остават неизлечими за цял живот.

Колкото повече на един човек му повтаряш, че е виновен, което респективно означава колко е лош, толкова повече този човек започва да вярва в това. И да поема цялата отговорност за словесната и физическа агресия на партньора си, за това, че той пие, пуши, агресивен е, има проблеми в работата, вечно е сърдит и неудовлетворен от живота и другите и т.н.

Понякога ти става непосилен товара на вината, чувстваш, че ще експлоадираш, опитваш се да кажеш на партньора си как се чувстваш когато те обвинява за всичко. В почти 95% от случаите на теб ти се обяснява как нямаш право да се чувстваш така, ти получаваш всичко, ти си задоволена с всичко, ти имаш най-добрия съпруг. Какво повече искаш? И той прави компромиси с твоите слабости, грешки, с работата ти, която според него те натоварва, но той търпи. Я си поговори със себе си, стъпи на земята и си дай сметка колко други неща има за които да се тревожиш истински. Ти си седнала да се тревожиш за някакви си чувства и затова, че не се чувстваш щастлива, разбрана, обичана, подкрепена, оценена. Много сериали гледаш май.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене