Мария Габриел: Пчеларите се обединиха около 7 основни точки

По време на европейската седмица на пчелата пчеларите се обединиха около 7 основни точки, които ние искаме в хоризонт 20-30 да продължаваме да следим. Това каза Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент в ефира на Дарик радио по повод Европейската седмица на пчелата. Тя посочи, че пчеларите са се обединили около въпросът с пестицидите, загубата на биоразнообразието. По думите й, е необходимо да се продължи да се мисли за доходите на пчеларите.

„Да следим темата свързана с етикирането и с вноса на фалшив мед от трети страни. Важно е да продължим борбата със всички болести. Силно обединителни бяха две точки – необходимостта от обучения, защото пчелар не се става от днес за утре, затова е много важно хората, които имат опита да съумеят . И накрая борбата с климатичните промени. Когато говорим за хоризонт 20-30 за първи път бяха изведени необходимостта от сътрудничество с другите сектори. Когато говорим за другите сектори е важно от една страна да има диалог между пчеларите и другите земеделци, защото тяхната работа е пряко свързана”, посочи Мария Габриел.

По думите й, на Европейската седмица на пчелата е създаден форум на европейските пчелари. „Досега такъв формат, такава среща на пчелари от всички европейски страни не е съществувала. Радвам се, че идеята ми беше подета с такъв ентусиазъм. Дори и само след този първи форум , искам да благодаря на българските пчелари, че успяха да впечатлят колегите си с много познания по проблемите на сектора и с иновативните си решения”, посочи Габриел.

Мария Габриел добави, че министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която е присъствала на тази седмица е излъчила много силен сигнал, затова как България може да бъде в лидерска позиция, когато се говори за подобряване на сектора в цяла Европа.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене