Говори Владимир Елезов! Доверието, което ми гласува АБВ в лицето на президента Първанов ме задължава да направя всичко по силите си, за да го оправдая

Г-н Елезов, изминаха четири години от последните местни избори и добрите резултати , които постигнахте тогава. С какви емоции и очаквания тръгвате в предизборната битка сега?
– Емоциите са положителни, очакванията са за убедителна победа на изборите!
Какво направихте и какво не за последните четири години като общински съветник ?
– Това ще кажат гражданите, но моята оценка е че бях един от малкото хора в принципна опозиция на едно безпринципно управление. Проактивно участвах във всички дебати по най-важните въпроси и решения, внасях собствени предложения в общинския съвет, някои минаваха с успех като например, премахването на такса за ЕГН на българчета родени в чужбина, други не успяваха да съберат достатъчна подкрепа, но предизвикваха конструктивен дебат, например предложението ми за премахването на незаконната синя зона. Моя идея, още от миналия мандат, беше въвеждането на електронно гласуване в ОБС. Активно помогнах тази идея да се реализира и сега да може да се разглеждат по над 80 точки на сесия, докато преди това разгледахме по 20тина. Това несъмнено ускори работата на ОБС и помогна преписките на гражданите да не се бавят изобщо.

Elezov-6Паралелно, изминаха и четири години от управлението на Атанас Камбитов. Оценка за неговото управление?
– Незадоволително и задкулисно. Нито един от приоритетите на програмата му през 2011 не беше реализиран. Няма експо център, няма логистичен център, няма нови работни места- напротив , цигарената фабрика съкрати огромен брой служители, няма развитие в туризма и курортите над Благоевград – напротив, единственият път до тях се руши. Взеха се огромни суми за узаконяване на вили, а една стотинка не е върната като инвестиция там. Има една фасада от концерти, заря, преекспониране на съществени и несъществени постижения, изключителен медиен комфорт, заплатен от данъкоплатците. Зад тази фасада обаче, нещата съвсем не са розови. Задкулисно, защото нещата се решават на тъмно, обществените поръчки се обявяват неясно, ремонтира се скъпо и некачествено, незаконно се вкара Лафка в града. Липсва контрол и отчетност на изпълнението на общ. Поръчки. Комисията по контрол на ОБС на практика не работи през последните 4 години, а беше най-натоварената в предния мандат. Опитайте се да намерите бюджета на общината на сайта. Има го, но е скрит така, че само някой с много свободно време и познания може да го намери.

Кой е най-сериозният проблем пред Благоевград върху който ще се фокусирате, ако спечелите изборите?
– Вместо да станем Бургас на югозапада, каквото беше обещанието на Камбитов през 2011, ние се доближаваме с големи крачки към това да бъдем Видин на югозапада. Благоевград се намира в изключително сериозна управленска, икономическа и демографска криза. Неправилното управление доведе до икономически срив, който пък прогонва младите и обучени хора да търсят работа в София и чужбина. Местният бизнес е на колене, нови инвеститори липсват, производството вместо да се увеличава, намалява. Зад лъжливите данни на статистиката за ниска безработица, стоят мрачни факти. Благоевград се превръща в град на работещите бедни. Ниското заплащане и безпереспективността са основна причина за това, населението на Благоевград да излъчва все повече икономически мигранти. Първата ни задача е да опитаме да реанимираме икономиката като подадем ръка на местния бизнес, потърсим потенциални сериозни инвеститори, които да увеличат заетостта, конкурентноспособността и нивото на заплащане. Истината е една и е проста – имаме ли работеща икономика и бизнес, ще има средства за чистота, озеленяване, образование, култура, здравеопазване, спорт. А една икономика работи, когато се произвежда продукт с добавена стойност.

Все повече млади хора напускат Благоевград, установяват се в чужбина и столицата. Как може да се прекъсне този процес?
– Чрез създаването на конкурентна икономическа среда, помощ за местния бизнес, справедливи местни данъци и такси, прозрачни обществени поръчки, привличане на сериозни инвеститори в сферата на производството. Младите хора справедливо търсят заслужаващо възнаграждение и възможности за кариерно развитие. Повтарям, следващото управление на общината трябва първо по тези проблеми да работи.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене