Отново Литературни дни в Радио Благоевград, първата среща е с „Балканският човек“ и автора Йордан Велчев

Литературни дни в Радио Благоевград ще продължават да срещат и през новия творчески сезон четящите хора с автори и книги, избрани от водещия на предаването на Радио Благоевград за литература „Страници“ Валентин Дишев.
Новият сезон започна със среща с писателя Йордан Велчев, който представи „Балканският човек“. Топ Преса бе една от малкото медии посетили срещата с автора на „Балканският човек“ Йордан Велчев.

RadioЙордан Велчев: „Една от причините да напиша тази огромна като обем книга (“Балканският човек”) бе просто да разкажа до най-малки колебания в придвижванията през времена и пространства кои сме били ние, за да станем такива, каквито сме, в изчистен до детайли образ въобще на „балканския тип човек”. Ала не просто като мастито до празнодумство дефиниране на неща, които са се случвали в продължение на векове, а като внушение за неща, които следва да бъдат разбрани чрез усетите на сърцето.

А иначе ние не сме нито на единия, нито на другия бряг. Може би – за съжаление, може би за добро. Или може би, както казват, Балканите са единственото място на Европа, което все още е останало не съвсем засегнато от навсякъде другаде победилия сърцето Разум, голият Разум, който, по думите на Хьолдерлин, не ражда нищо разумно, Защото е забравил, че цялостният човек е този, у когото разумът и сърцето следва да живеят в единна прегръдка…”

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене