Възроденият франкофонски фестивал с невероятен успех в Благоевград

Хиляди фенове на рап музиката се събраха на площад „Георги Измирлиев” в третата вечер на „Francofolies. Благоевград”, въпреки дъждовното време. Хора от различни поколения пяха и танцуваха в продължение на повече от пет часа под открито небе.
Начало на музикалната програма дадоха едни от най-популярните български изпълнители Михаела Филева и Криско. Още в първите минути от качването си на сцената, изпълнителката на тоталния хит „Опасно близки” успя да завладее публиката, която за момент не спря да й приглася. Участието на младата музикална звезда се отличи и с уникална хореография, която допринесе за настроението на централния площад в Благоевград. Веднага след като чуха най-големите хитове на певицата, която е носител на награди за БГ Изпълнителка на годината за 2014 и 2015 г., на сцената се качи и рапърът Криско. По време на участието му, направи впечатление, че текстовете на песните му се знаят наизуст, както от малки, така и от по-възрастни фенове. Сред хитовете, които Криско изпълни специално за публиката на френския фестивал в Благоевград, беше „Шапка ти свалям”, който накара хората, дошли на площад „Георги Измирлиев”, освен да пеят с младия изпълнител, да затанцуват под звуците на музикалното парче.

Непосредствено след българските изпълнители, над площадното пространство в Благоевград се понесе уникалният глас на Кристоф Уилем. Той успя да завладее пубиката не само със своите изпълнения, но и със свободното и приятелско поведение към хората, дошли да го гледат. Няколко пъти младият френски изпълнител слезе от сцената и позволи на публиката буквално да се докосне до него. „Звездата” на певеца изгрява, след като през 2006г. печели музикалното шоу „Nouvelle star“, френският еквивалент на телевизионния формат X factor. През 2007г. излиза първият му самостоятелен албум „Double Je“, продаден в над 1 милион копия. Той пее няколко пъти в Олимпия и Зенит – най-престижните френски концертни зали. Вторият му албум „Caféine“ излиза през 2009 г.

eВеднага след Кристоф Уилем на сцената се качи и френският рапър СОПРАНО. Типично в негов стил, музикантът накара цялата публика да рапира заедно с него. СОПРАНО е един от малкото френски рапъри, пеещи не за комерсиалните неща в живота , а за проблемите които срещаме всеки ден. Първият му самостоятелен албум, след като напуска бандата, в която пее „Puisqu’il Faut Vivre” влиза в Билборд Топ 100.
Финалът на третата фестивална вечер беше поставен от качи DJ Feder, чиито фенове останаха до последния момент, въпреки дъжда. Французинът Адриен Федерикони / DJ Feder/ e част от дийп хаус сцената. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче „Sixto“. През 2014г. сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл „Goodbye“, станал любим в Европа и по света, който е и един от най-големите хитове на лято 2014 и продължава да бъде излъчван по радиостанциите. Песента Goodbye feat. Lyse влиза в българските класации през февруари и до май успява да се изкачи до върха.

dСлед финала на третата фестивална вечер на „Francofolies. Благоевград” беше организирано и страхотно афтърпарти на последния етаж на ЛАРГО МОЛ.
И трите вечери в рамките на фестивала бяха с „ВХОД СВОБОДЕН”. Имаше и богата съпътстваща програма, организирана на площад „Македния” в Благоевград.
„Francofolies. Благоевград” е сред най-значимите музикални събития не само в България, но и на Балканите. Фетивалът бе възроден в Благоевград след повече от 20 години прекъсване. Четири години кметският екип води преговори, за да се осъществи мечтата на благоевградчани отново да видят музикалният фест у нас.
И се случи. В рамките на три дни Благоевград стана столица на френската музика, и на живо пяха световно известните Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата Караван палас, DJ Боб Синклер, френската рок група КИО. От бългрска страна освен Криско и Михаела Филева, участваха още Графа, Дийп зоун проджект и Веси Бонева.

zТова е първото издание на „Francofolies. Благоевград” за 21 век, като амбицията на кметския екип е събитието да се наложи ежегодно и да се превърне във визитна картичка на Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене