Обръщение от г-жа Лаура Кьовеши до Общинския Съвет по Наркотични Вещества, Благоевград

До: Д-р Любенова, Председател  на Общински Съвет по Наркотични Вещества,   Благоевград, България

Много се радвам, че представлявам г-жа Лаура Кодруца Кьовеши на това събитие.

От нейно име Ви благодаря за тази награда, тя любезно ме помоли да Ви предам  някои от мислите й:

Тя е много горда и благодарна, че е тази, която получи  тазгодишната награда, тъй като това е една възможност да се предаде личността на един смел и изключителен човек – прокурора Джовани Фалконе. Той винаги ще бъде запомнен като човек, който е действал в съответствие с принципите си, в услуга на страната си. Неговата съдба разкрива факта, че изграждането на общество, основано на принципите на правовата държава изисква усилия, а понякога дори и саможертва.

Г-жа Лаура Кодруца Кьовеши често казва, че тя е много щастлива, защото не е сама в борбата срещу корупцията. Тя е лидер на мощна и професионална институция, но всеки път, когато има повод, напомня на аудиторията, че Националната Дирекция по Антикорупция (DNA) не е лице, а институция – състояща се от повече от 500 души.

През последните 10 години, проучванията, проведени от DNA са достигнали области, които изглеждаха недосегаеми или ангажиращи хора, които изглеждаха имунизирани срещу закона, хора, които са имали пари, социално положение или политическа власт. Относно записите на конкретни случаи, нашите разследвания са насочени към  корупцията в различни области, като например незаконната  реституция на имоти, здравеопазването , образованието, обществените  поръчки, корупцията в съдебната система или измама на европейските фондове.

В девет от десет случая на корупция на високо ниво, прокурори от DNA искат присъди. Това е доказателство, че разследванията се извършват професионално и те се основават на солидни доказателства, събрани в съответствие със закона.

Тези добри резултати предизвикаха реакции, критики и дори атаки от много влиятелни хора. Но хората от DNA (прокурорите, полицаите и експертите, които работят там) са изправени пред предизвикателствата заедно, знаейки, че може да разчитат на силна институция.

DNA се радва също огромна подкрепа от страна на румънските граждани: повече от 60% процента от населението вярват, че DNA върши много добра работа срещу корупцията.

Подкрепата на ЕС и особено на Механизма за сътрудничество и проверка е от жизненоважно значение за оцеляването на тази институция.

В момента сме в момент, когато румънците гледат с надежда и увереност към Националната Дирекция по Антикорупция.  Има много хора, които вярват, че Румъния може да бъде справедливо и чисто общество.  Ние не искаме да ги разочароваме в бъдеще.

Това е, което г-жа Лаура Кодруца Кьовеши би искала да Ви каже, ако беше тук. “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене