Картини, скулптури и музика омайват в Илинденци

Уникално съчетание на картини, скулптури и музика ще бъдат представени в селото на виното Илинденци. Пред стотици местни хора и гости на 3 октомври по обяд ще се открие творческият пленер с участието на художниците Дарина Златарева, Димитър Петрински, Иво Бистрички, Надежда Кутева и Николай Кехайов – Коле. Посетителите ще видят гостуваща експозиция от картини.

Началото на празника, организиран от Фондация „Арт център Илинденци“ и община Струмяни, ще дадат фолклорни и танцови изпълнения на местни състави. Ще стане ясна и програмата за 12-ия Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, който ще се проведе от 9 до 11 октомври в село Микрево. Ще бъде подредена и изложба от проведения съвместно със Съюза на българските художници пленер.

Свои творби ще покажат Атанас Гаджев, Иван Велчев, Калия Калъчева, Мария Райчева, Михаела Иванова и Петър Борджошки. Николай Кехайов – Коле ще представи „Картини от работилницата на Иван“. Скулпторът Иван Русев ще разкаже как се развива подземният му скален проект „Преди 60 милиона години – Реката“.

Сред изключителната красота на природата в подножието на Пирин планина на площ от над 10 дка е разположен уникалният Скулптурен парк. В нега са експонирани творбите на редица български и чуждестранни автори, превърнали се в художествена реалност по време на ежегодните скулптурни акции, чието начало бе през 1998 година.

По време на пешеходната разходка в парка посетителите могат да се насладят не само на невероятните природни красоти, но и на монументалното съвременно парково изкуство на над 65 утвърдени имена в скулптурата от България, Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Израел, Швеция, САЩ, Канада и Мексико. „Впечатляващо естетическо въздействие се постига и с ефектното нощно осветление, което поставя акцент върху отделни произведения и скулптурни елементи“, твърди Иван Русев, който е основател на уникалното пространство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене