ВИДЕО: На Неврокопския панаир в разгара му

панаир

гоце

делчев

Традиционният Неврокопски есенен панаир в Гоце Делчев е в разгара си. Историята му се губи назад във вековете, но със сигурност се знае, че през 19 и началото на 20 век е един от най-големите ежегодни панаири в България. Провеждал се е в околностите на град Неврокоп в местността Хирова ливада, която по-късно неврокопчани преименуват на „Панагирските ливади“. Панаирът в стария Неврокоп заема важно място в стопанския живот на района. На него идват търговци от Османската империя, Австро-Унгария, Англия, Франция и други европейски държави, а същото така и търговци с камили чак от Египет, които били и голяма атракция за местните хора. След Кримската война (1853-1856) Неврокопският панаир запада и постепенно загубва значението си на важно търговско средище, поради масовото навлизане на европейски промишлени стоки. В началото на ХХ век панаирът в Неврокоп продължава да се провежда през същия период и със същата продължителност и е предназначен за едър и дребен добитък.

В днешно време, традицията за провеждането на Неврокопски есенен панаир е запазена, макар и с доста променени традиции. Категорично тук вече не се продават животни. Новата и хубава традиция на панаира е съпътстващата го музикална програма. На сцената на панаира всяка вечер, община Гоце Делчев дава възможност за изява на обичани местни музикални изпълнители, както и популярни поп и фолк звезди. Най-много разбира се, са атракционите за деца и възрастни. Забелязва се многообразие от промишлени стоки – дрехи, обувки, електроуреди, домашни потреби и занаятчийски произведения. За любителите на сладки изкушения – локум, нестандартни бонбони и сладкиши също са в огромно разнообразие. Старата традиция на Неврокопския панаир да се въртят чевермета отдавна е забравена. Вместо това, сега на жар или на ток се въртят само пилета. Не липсва и традиционната скара от кебапчета и кюфтета, както и панирана дребна риба. В заведенията за обществено хранене се забелязва истински картел. Търговците са се наговорили  да предлагат 1 бр. печено пиле за 10 лв., а кебапче или кюфте, по 1 лев. Родителите на деца, които проявяват любопитство към екзотични животни, ще трябва да се бръкна в джоба за 5 лв., за да им направят снимка с дребна маймунка или огромен питон.

Панаирът продължавa до 25 септември /петък/ включително. На видни места по града са разлепени афиши и музикалната програма за всяка конкретна вечер което дава възможност на гражданите да изберат кога да посетят панаира според предпочитанията си

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене