Дебютантът от Благоевград Мирослав Тросков с приз от фестивала „Пирин фолк”

Мирослав Николов Тросков, Роден на 04.12.1989 г. в град Благоевград. Професионалното му музикално развитие стартира през 2010 г. През 2012 г. става носител на специална награда: „Най-добър млад изпълнител“ от международен фолклорен фестивал „Неврокоп свири, пее и танцува“ и БНР – Радио Благоевград. Носител на специална награда „Съхранение на българската култура и фолклор“ от международен фолклорен фестивал „Неврокоп свири, пее и танцува“. Носител на специална награда „Млад изпълнител“ от международен фолклорен фестивал „Малешево, пее и танцува“ и БНТ. Участник в празничен концерт на БНР – Радио Благоевград и БНТ – Канал Пирин с представяне на музикален албум „Младите таланти на БНР.

Miro-2Миро, разкажи ни за фестивала…
– Тръпката беше много голяма, тъй като това беше най-големият фестивал на които съм участвал. Изпълнявах песента на живо. Имаше много сериозни изпълнители, гости от Сърбия и Македония, имаше и участници доказани имена от България. Аз бях включен в конкурса в последния момент за което много благодаря на Г-жа Ели Каменичка и Г-н В.Пензов.

С каква награда беше отличен?
– Взех награда на БНР Радио Благоевград за “Най – добър млад изпълнител” както и награда за “Откритие на фестивала”. Това са все награди, които за дебютант са нещо изключително. Не съм имал намерение да отида и да спечеля, просто имах желание да се докажа и имаше хора които го оцениха. Общо от 40 участника, наградени мисля, че бяха 14. Попадайки и аз в тази бройка, това за мен си е едно признание. Най-малко чувам името си, появявам се на сцената в най-пиковия момент на фестивала, който се излъчваше по 3 национални и много регионални телевизии. Още на момента получих много поздравления от приятели, които гледаха фестивала. Почувствах се още по развълнуван и след това, като видях подкрепата на хората около мен. Изразявайки я по всякакъв начин… писаха ми, обаждаха ми се… От тук на татък наградите не правят изпълнителя. За мен е важно да продължа да работя така както досега, дори и повече за да може да се случват и по – сериозни неща. Трябва да се правят нови песни, авторски с които да градя свое собствено име. Не само с конкурси и изяви и пеене на песни на чужди изпълнители. Надявам се след това да започнат и доста по сериозни участия, а защо не и музикална компания, стига условията да бъдат подходящи за това което аз искам. Наградата ми от радиото е запис на песен, която се надявам в най-скоро време да запиша.

Родителите ти как приеха това твое награждаване?
– Не съм ги виждал толкова щастливи, като цяло те не ме следват навсякъде, защото аз съм участвал и на други фестивали преди 2-3 години, от където също си тръгнах с награди. Обаче този път беше много различно, видях радостта в очите им. Секунди след изпълнението ми дойдоха да ме поздравят. А и след награждаването дойдоха зад сцената и бяха много развълнувани. Прегръщаха ме много, за тях това е голям фестивал. А аз бях награден 😉 Това безспорно е най – авторитетния фестивал, които се провежда в Югозапада. Даже може би и в България, защото има и участници от балканските държави.

S gordite mama i tateНали знаеш, че от Топ Преса нищо не може да бъде скрито? Ние знаем, че баща ти е музикант, разкажи ни за него…
– Да, баща ми е музикант и певец свири на акордеон. От него съм наследил своята дарба.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 18 Септември до 24 Септември 2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене