Адвокат Илко Стоянов: Истинските лидери в политиката не се крепят от лист хартия и от дирижирани събрания, те се утвърждават, както и в живота – по естествен начин.

Господин Стоянов, това интервю с адвокат ли ще го проведем или с политик?
– С човек.

И все пак кое надделява във Вас – адвокатската професия или политиката?
– Естествено, че адвокатската професия – тя е за цял живот, докато политиката е обществено занимание, което е временно. По принцип, политиката не следва да бъде професия и именно фактът, че се е превърнала в такава е една от основните причини за всичките неволи на българина.

Да, но политиците са силните на деня, те определят условията?
– За съжаление. А още по-тъжно е, че те нямат коректив, защото не знам дали някога сме били по-слаби като нация, като народ. Кой да спре политиците? Разпокъсани сме, единаци, озлобени, завистливи, българският народ в момента дори не е и общност. Спорадично ставаме добри, но само с Коледа и Великден няма да се получи.

Толкова ли е безнадеждно?
– Никога не е безнадеждно, така е устроен животът. Ще ползвам латинската сентенция за да Ви отговоря „dum spiro, spero” (б.р. докато дишам се надявам). Но на народът му липсва кауза, идеал, дори идея около които да се обедини. Историята показва, че нашият народ винаги се е обединявал при външна намеса, докато сега трябва да се обедини, за да оцелее като такъв. Дано да го направи, най-малкото заради инстинкта за самосъхранение, инстинкта да запази децата си. Всъщност това май е единственото, което успяхме да съхраним през този така наречен преход – да обичаме децата си.

А дали наистина ги обичаме, след като допуснахме още малолетни да бъдат завладени от всичките пороци – проституция, наркотици, кражби?
– Обичаме ги, но не успяхме да ги опазим. А сега пък, за да ги опазим ги пращаме в чужбина. България постепенно се превръща във враждебна територия за младите и грамотни хора. Нямаме много време, за да променим това. Казвам Ви го и от трите гледни точки – на родител, на адвокат и на политик.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 18 Септември до 24 Септември 2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене