Камерна опера открива новия творчески сезон с „Рита“, входът е свободен

С една от най-известните опери на Гаетано Доницети – „Рита“, ще бъде поставено началото на новия творчески сезон на Камерна опера – Благоевград. Тя ще бъде представена на 18.09.2015 г. /петък/ от 18:0 часа, с вход свободен.

Сюжетът показва историята на млада собственичка на страноприемница Рита, която е щастливо омъжена за Бепе, след като е овдовяла. Тя държи здраво юздите на семейството, до момента, с който не се появява нейния бивш съпруг Гаспаро, който всички мислели за мъртъв. Двамата мъже са изправени пред дилемата кой от тях да остане неин съпруг, като никой от тях не желае това.

„Рита“ е написана от маестро Доницети през 1843 г. за парижката Опера комик, но, по неизвестни за широката публика причини, не е изпълнена приживе на композитора, починал през 1848 г. Извадена на „бял свят“ на 7 май 1860 г. в Париж, тя веднага завладява оперните сцени и в най-малките театри по целия свят. Успехът й се дължи не само на великолепната музика и на един, макар непретенциозен, но майсторски изграден битов драматургичен сюжет, но и на „удобството“ да има малко на брой изпълнители: една жена и (с) двама мъже. Така гласи и едното от двете й подзаглавия. Другото е „Мъжът, който побеждава“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене