Пробация и обществено порицание получиха трима от Филипово, подпалили палатките на лагеруващи в м. Вищерица

Наказание „пробация“ и обществено порицание наложи Районен съд – Разлог на Ариф Близнак, Самир Мустакли и Фикрет Низан, всичките от село Филипово, община Банско.

Точно преди една година те нападнаха лагеруващите на палатки в м. Вищерица в землището на Филипово мъже от гоцеделчевското село Гостун. Тримата бяха съдени паралелно по обвинение за съучастие, изразяващо се в  унищожаване на чужда движима вещ, непристойно поведение, грубо нарушаващо обществения ред, нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

Най-дълъг срок на пробация – 10 месеца и обществено порицание, изразяващо се в обявяване на присъдата на информационното табло пред кметството на родното му село, получи 22-годишният Ариф Близнак. Той беше осъден за унищожаването на палатка, собственост на един от лагеруващите – Вергил Хаджиев, и намиращите се в нея вещи – мобилен телефон, одеяла, възглавници и др., в съучастие със съселянина си Фикрет Низан.

Другото деяние, за което Близнак беше изправен на подсъдимата скамейка, е за счупената в нощта на нападението входна врата и прозорец, както и за изгарянето на дървена маса, пейка и два стола, намиращи се пред вила наблизо.

Третото обвинение срещу подсъдимия беше за нанасяне на средна телесна повреда на намиращия се в палатката по време на нападението Рамадан Пилев.

Наказание „пробация“ за срок от 8 месеца и обществено порицание получи 21-годишният Самир Мустакли, който беше изправен пред съда като съучастник на А. Близнак по второто обвинение, както и за нанасяне на лека телесна повреда на един от лагеруващите.

Третият съучастник в деянието – 22-годишният Фикрет Низан, пък получи „пробация” за срок от 9 месеца. Той беше признат за съизвършител по първите две обвинения. Мъжът беше осъден да заплати и сумата от 190 лв. – 185.00 лева за разноски по ДП и 5.00 лв. за издаване на изпълнителен лист.

Както „Струма” писа, на 14.09. миналата година Ариф Близнак, Самир Мустакли, Фикрет Низан и още двама мъже, всичките от село Филипово, бяха задържани в ареста на ПУ в курортния град. Петимата бяха нападнали лагеруващите на палатки в м. Вищерица, землището на село Осеново, община Банско, баща и син – Вергил и Исмаил Хаджиеви,  Стоян Куртов, Рамадан Пилев и Красимир Мицурев, всичките от гоцеделчевското село Господинци. В резултат на нанесените удари по една от палатките, където спели летовниците, беше пострадал Рамадан Пилев, който беше с повърхностни рани на главата, левия крак и ръката, но без сериозни травми и без опасност за живота.

Лагеруващите бяха успели да се измъкнат от палатките, които малко след това бяха подпалени от апашите и изгорели напълно заедно с всичко в тях. По-късно нападателите, които били пияни, насочили агресията си към намиращата се в близост изоставена вилна постройка и унищожили намиращите се пред нея вещи.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене