„С благословия на пътя“ – акция на Радио Благоевград на Кръстовден

На Кръстовден Радио Благоевград, с благословията на негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, с подкрепата на църковното настоятелство на благоевградския храм „Въведение Богородично“ и със съдействието на Кауфланд България, проведе акция с мото „С благословия на пътя“. В рамките на един час – между 11.00 и 12.00 часа, на паркинга пред магазин Кауфланд в Благоевград бяха благословени над 60 шофьори.

Радио Благоевград на Кръстовден - 2В акцията участваха репортерът на Радио Благоевград Мариана Попова и отец Николай от църквата „Въведение Богородично“ в квартал „Вароша“. Над 60 души бяха благословени за здраве и безопасно пътуване. Денят не беше избран случайно. На 14 септември Православната църква отбелязва “Въздвижение на Светия кръст Господен”, наричан от народа Кръстовден. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Радио Благоевград на Кръстовден - 3Освен благословията, акцията имаше и друга цел – да призове участниците в движението към толерантност, внимание и уважение на пътя, защото безумното шофиране, агресивната безотговорност и престъпната небрежност по пътищата у нас водят до тежки инциденти, голяма част от които с трагичен край. На паркинга, за акцията дойдоха и много хора, чули от програмата на Радио Благоевград, сред тях имаше не само шофьори, но и пешеходци, така че „С благословия на пътя“ си тръгнаха различни типове участници в движението.

Това няма да бъде единствената от този род акция на Радио Благоевград, защото желанието на целия екип е да няма инциденти, да спрем войната на пътя, която отнема стотици човешки животи, да бъдем внимателни и да спазваме законите, а всеки начин да се обърне внимание на това е от значение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене