МВР пуска агенти под прикритие

МВР ще обучава свои служители за агенти, които да работят под прикритие, за да разкриват тежки умишлени престъпления и да защитават националната сигурност.

Това предвижда нова наредба, подготвена от екипа на министър Румяна Бъчварова, която ще бъде разгледана на днешното заседание на кабинета.

Служителите под прикритие ще участват в оперативно-издирвателната дейност на министерството и в наказателното производство, по искане на компетентните органи. Те ще бъдат използвани само при доказана необходимост, когато възложените дейности не могат да се изпълнят по друг начин, или при наличие на обективни възможности за внедряването им.

На практика тези служители ще проникват в обкръжението на лица, представляващи интерес за органите на реда, като ги наблюдават и събират данни за замисляни, подготвяни или вече извършени тежки умишлени престъпления.

Агентите под прикритие ще имат право на документи с фиктивна самоличност, както и да създават фалшиви фирми или нестопански организации в подкрепа на дейността си.

На днешното си заседание правителството ще обяви 7-ми юли за професионален празник на митничарите.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене