Напрежение в Кремиковци: Ром припадна, жени и деца хвърлят клетви по полицията

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Собственик, чиято къща днес бе съборена в ромския квартал на Гърмен, припадна, лекарите едва го спасиха

Днес изпълнителите органи на областната комисия по незаконното строителство събориха плануваните за деня пет незаконни къщи в циганския квартал Кремиковци, с. Гърмен. Всички собственици са предупредени по изискуемия начин, но никой от стопаните не се бе постарал доброволно да събори незаконната си сграда. Едва когато техниката се яви пред съответния дом, те започнаха да изнасят багажа си. Предприеха и дейности по спасяване на керемиди, дограми и дървен материал, което значително удължи предвиденото време.

При гледката на събарянето на дома му, Васил Илиев припадна. Създаде се невъобразима паника и врява и в стремежа си да му помогнат, нагнетиха напрежението още повече. Дори и лекарят, който дежуреше на събитието, бе затруднен в работата си. Илиев бе закаран с линейка в гоцеделчевската болница. Малко след това циганите пуснаха слух, че техният събрат е починал, но при направена справка, директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, д-р Мария Радойкова, отрече слуха.

Илиев живееше в този дом със съпругата си и шестте си деца.

„Би трябвало да дойдат архитекти, да огледат къщите и тези, които не отговарят на изискванията, да бъдат съборени, тези, които са годни, да останат и на всички да се даде възможност да си узаконят къщите”, пледираха възмутено ромите. Те се заканиха, че ще последва гражданска война, ако продължава събарянето.

Има вероятност учебната година за децата им да бъде провалена, тъй като родителите се заканват да не ги допуснат да посещават занятията тази година в училището в Гърмен.

„Държавата е спазила всички законови изисквания. Ние не можем да настаняваме цели семейства, както те желаят. Многодетните и социално слаби родители отказаха да подпишат, че са съгласни децата им да бъдат настанени при нас“, сподели директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Гоце Делчев, Петя Чуркова.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=““ parallax=““ parallax_image=““][vc_column width=“1/1″][vcpn hide_forever=““ theme=“default“ variation=“green“ width=“200px“ height=“60px“ position=“topright“ startdelay=“1″ delay=“10″ sticky=“false“ closeonclick=“true“ closebutton=“false“ icon=“fa fa-play-circle“ ineffect=“flash“ outeffect=“slideBottom“]

ОЩЕ  ВИДЕА

ПО ТЕМАТА

[/vcpn][/vc_column][/vc_row]

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене