Цик със скандално решение спрямо състава на ОИК – Гоце Делчев. Бсп обжалва в съда

С решение №1891 от 4 септември Централната избирателна комисия определи 11-членния състав на ОИК – Гоце Делчев, с което вместо да реши, задълбочи скандала за състав на Общинска избирателна комисия и вкарва казуса в съда.

До консенсус не се стигна поради опита на ГЕРБ да получат и двата основни ръководни поста в комисията, това се случи след като социалистите подкрепиха предложения от ГЕРБ за председател – Мартин Бусаров, но предложената за секретар Мария Икономова от БСП не получи ответна подкрепа от ГЕРБ за поста, който се полага на социалистите като втора парламентарна сила, а застанаха зад кандидатурата на Реформаторски блок, които пък някак странно издигнаха бившата председателка на Общинска избирателна комисия – адвокат Иванка Кехайова от ГЕРБ, което означаваше двата ключови поста, които подписват протокола с изборните резултати – председател и секретар, фактически да бъдат взети от ГЕРБ.

По-рано днес жителите на квартала обявиха, че искат да запазят къщите си и са

Това предизвика остра реакция от местните социалисти и съмнения за планирани манипулации на вота.

Така се стигна до това ЦИК определи служебно състава на комисията, като всички други партии освен заинтересованите се надяваха на справедливо решение.

За съжаление ЦИК не успя да покаже, че е надпартиен орган какъвто би трябвало да е и взе повече от скандално решение, нарушавайки квотния принцип при формиране ръководството на избирателните комисии. Така макар втора политическа сила в България и единствена партия заедно с ГЕРБ с повече от един член в избирателната комисия, БСП остана без представител в ръководството й.

Ето и състава на комисията подреден от ЦИК,който е предмет на обжалване:

Председател – Мартин Христов Бусаров от ГЕРБ, заместник-председател е Шабан Шабан Хаджиоли – ДПС, секретар – Иванка Георгиева Кехайова от ГЕРБ – предложена от Реформаторски блок.

Членове са: Рая Стоянова Тунчева, Стоян Георгиев Лапчев, Венета Петрова Итева, Мария Иванова Икономова, Марияна Петрова Попова, Атанас Николов Балабанов, Трендафилка Стоянова Джонгова и Илия Костадинов Шопов.

Общинската избирателна комисия встъпва в правомощията си на 5 септември 2015 г. Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене