Благоевград почете 130 години от съединението на България

С ритуал по полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Почит към паметта и подвига на героите, посвeтили живота си на каузата за обединение на българската нация, отдадоха кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов,

Благоевград почете 130 години от съединението на България - 2председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков,

Благоевград почете 130 години от съединението на България - 5Отец Петър от благоевградския храм „Въведение Богородично“ , представители на политически партии, общественици и граждани.

Тържественият ритуал започна с изпълнение на химна на България изпълнен от Биг бенд – Благоевград.

Благоевград почете 130 години от съединението на България - 3Под звуците на патриотични песни, ученици от театрално студио към ОДК – Благоевград Димитрина Сучева и Константин Мирчев, с ръководител Илия Ласин, припомниха част от националната ни история, свързана с периода на Съединението.

Благоевград почете 130 години от съединението на България - 4На днешната дата- 6 септември, преди 130 години е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Така българите отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 г., която разкъсва един народ с хилядолетна история и култура.
Съединението е последвано от други исторически събития като Илинденско – Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г.
Всички те са насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към Майка България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене