Важно предупреждение за всички шофьори, които ще пътуват до Турция

Ако тези условия не се спазят, при проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение, автомобилът може да бъде задържан

При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Това гласи съобщението на страницата на Генералното ни консулство в Истанбул.

Посочва се още, че не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрирания на влизане водач да се намира в същото МПС.

Генералното ни консулство в Истанбул уточняват, че при проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на глоба.

Ето и цялото съобщение:

Българските граждани, посещаващи Република Турция трябва да спазват следните изисквания:

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба.

Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

Напомняме на българските граждани, пътуващи в Турция, че тяхно задължение е снабдяването със здравна застраховка, валидна на турска територия.

Българските граждани, посещаващи Република Турция с цел лечение, следва да отчитат, че отношенията им с лечебното заведение са от частно правен характер и не могат да разчитат на консулско съдействие при възникнали спорове от финансово или друго естество.

Будни граждани изразиха съмнения в легитимността на информацията на Фейсбук страницата на Консулството. От институцията в Истанбул обаче, потвърдиха публикуваните изисквания.

Заради възникналите въпроси правим важно уточнение. Не само собственици на автомобилите могат да ги управляват на турска територия. Фирмени автомобили или предоставени на друг водач също имат правото. Важно е този водач, който е регистриран при влизане в страната, само той да управлява автомобила през целия престой.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене