Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и Димитър Селенски представят „Последната нощ на Апостола”

Българе

Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред столичната публика на 19 февруари 2014 година. На сцената на аула „Максима” в новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия на бул. „Христо Смирненски” 1 в столицата от 19 часа в деня, когато почитаме саможертвата на Васил Левски, „Българе” и Димитър Селенски ще покажат своето виждане за патриотичните емоции, които трябва да ни съпътстват на тази свята дата.

„Повод да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение” – споделя Христо Димитров.

Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина.

Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на създаване на традиции за национална памет.

„Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория» – твърди актьорът Димитър Селенски.

В навечерието на дата като 19 февруари, спектакълът „Последната нощ на Апостола” се откроява със своята насъщна потребност и със сигурност ще бъде подобаващо оценен от българите, за които е важно съхранението на националната ни памет. Той е поредното тематично послание на НФА „Българе”, чиито спектакли „Това е България”, „България през вековете” и „Албена” вече десетилетие присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силни духовни компаси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене