Росица Кокалчева: Няма да се снимам гола!

Роси представи се на нашите читатели…
– Казвам се Росица Кокалчева и съм на 26 години, родена съм в град Разлог. Там завърших средното си образование, а след това продължих висше в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. В момента завършвам магистратура специалност „Психология“ по магистърска програма „Училищна психология“.

2Ще ставаш училищен психолог, така ли?
– Завършилите магистри придобиват, чрез обучението си професионални знания и умения за диагностика на талантливи деца и юноши. Те получават знания и умения за индивидуално и групово консултиране на ученици със специфични образователни потребности и на ученици с проблемно поведение; на учители и родители при нарушени взаимодействия с учениците и колегите им; знания и умения за консултиране на всички звена в системата на образованието. Професионалната компетентност на магистрите им дава възможност за професионална реализация в различните степени на образователната система – начални училища, средни общообразователни училища, професионални гимназии и свързаните с тях институции като центрове за психо-социална рехабилитация на деца, детски педагогически стаи и други. Професията ми харесва и за в бъдеще имам желание да я практикувам.

В училищата има доста агресия, ти като експерт в тази област какво мислиш по въпроса?
– Да така е, в момента това е една доста дискутирана тема. Категорично се наблюдава подобна тенденция… Агресията расте и данните са наистина тревожни.

Вече си дипломиран фризьор, от къде този интерес към занаята?
– Аз, като цяло съм перфекционист човек, винаги съм имала отношение към естетиката и красотата, за това реших да превърна тази моя страст в професия. Много харесвам и психологията, намирам я за доста интересна, но фризьорското изкуство е нещо различно. То ми дава други неща, вдъхновява ме и мисля, че двете неща са съвместими… Знае се, че фризьора е и психолог за доста от клиентите 😉 в кръга на шегата, но и не съвсем.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене