КМЕТИЦАТА НА ГЪРМЕН ИЗЧИСЛИ: 2 г. и 50 000 лв. струва решението на проблема с ромите в „Кремиковци“

„2 години и 50 000 лв. са решението на ромския проблем в кв. „Кремиковци“, изчисли вчера за вестник „Струма“ кметицата на Гърмен Минка Капитанова, след като на 31 август изтече поредният „последен“ срок за бутане на незаконните постройки в махалата и настаняването на ромите в законни жилища, а нищо не се случи.

„Срокът и непосилната за общината сума ще са необходими за изготвянето на ПУП на „Кремиковци“, уточни Капитанова.

Според законовата рамка първо кметът трябва да даде предложение за изготване на ПУП и съветниците да го гласуват, после на друга сесия съветниците трябва да отменят решението си от 2011 г. за продажба на земеделските земи в района, което е необходимо условие за започване промяна на устройствения план, следват няколко месеца, за  да се получи съгласието за плана на 29-имата собственици на терени в „Кремиковци“, след това поне година ще глътне изготвянето на самия ПУП, като междувременно трябва да се реши кой ще плаща промяна предназначението на терените от земеделски земи на предназначени за жилищни нужди – общината, държавата или ромите.

В момента никой от обитателите на квартала не желае да го напусне, а някои от тях ние нямаме право дори да ги молим да го направят, защото те са собственици на земята, върху която са незаконните им къщи, и дори да ги бутнем, нямаме право да ги изгоним от земята им”, заяви Капитанова.

„ДНСК удължи срока за събарянето на къщите до 30 септември, но това касае само 2 постройки, за останалите 20 къщи, които са определени за събаряне още през 2011 г., всеки момент ДНСК може да изпрати график за събарянето, защото вече е избран и изпълнител”, подчерта Капитанова.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене