Без категория

Санират блокове и с европейски средства в Благоевград

В шест блока в Благоевград стартират строително-ремонтни дейности по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“. Това ще бъдат първите жилищни кооперации в Югозападна България, които ще бъдат санирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от Областен информационен център – Благоевград.

До края на тази седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да обяви кои са фирмите, избрани за изпълнители на ремонтните дейности в първите сгради в Пиринско. Санирането на кооперациите трябва да бъде завършено до 31 октомври тази година. На всички жилища в одобрените за финансиране блокове ще бъде подменена дограмата, ще бъде направена топло и хидроизолация на външни стени, покриви и подове, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление, обновяване на стълбищата и общите части.

Първите жилищни кооперации в Югозападна България, в които ще стартират ремонтите, са в Благоевград. Сградите са на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ №20, ул. „Тодор Александров“ №74, квартал „Освобождение“, ул. „Шар планина“ №7, ул. „Христо Татарчев“ №10, квартал „Еленово 2″ – блоковете с номера 179 и 153. Всички постройки са с одобрени инвестиционни проекти. Реалното изпълнение на строително-ремонтните дейности се очаква да започне след 15 септември. Общо по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в Югозападна България са сключени 29 споразумения за финансова помощ. За 19 сгради в Петрич, Гоце Делчев, Кюстендил, Дупница и Перник в момента се изготвят инвестиционни проекти.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене