Никола Николов: Нашата децентрализация води до неизбежен сепаратизъм!

Никола Николов е о. з. от гранични войски. Учредител е на БСДП в Пиринския регион с лидер д-р Дертлиев още през 1989 г. Бивш председател е на ОбС – Симитли (20032006 г.). Лидер на АБВ, община Симитли.

Г-н Николов, Вие бяхте председател на ОбС Симитли в пе­риода 2003 – 2006 г. Сега предстоят мест­ни избори. Какво е вашето виждане за една по-сериозна децентрализа­ция на властта у нас?

През 2013 г. се създаде цял съвет за децентрализа­ция на държавното управле­ние. През изминалите 25 го­дини преходно управление в България се образуваха дос­та феодални общини, които са проядени от корупция и функционират по свои зако­ни. В нашата област такива общини са рядкост, но по родното Черноморие голяма част от общините са подоб­ни. Ще посоча само община Несебър, където председа­телят на Общинския съвет бе показно разстрелян и в тази община има собстве­на партийна система, което е абсурдно! Примери има в дру­ги об­щини. Най-ин­терес­ните в тази сю­жетна и линия са Общинските съвети.

Техните членове са скрити зад колективните решения и не носят персонална отговорност. Това трябва да се промени в ЗМСМА, за да се намали броят на анонимните съветници, които, сега особено, с т. нар. преференциален вот, в об­щинските съвети, ще влязат хора с пари и криминалнидосиета.

Искате да кажете, че пре­ференциалният вот трябва да отпадне? Не трябва ли и броят на общинските съ­ветници да намалее и тези избраници да не получават голям хонорар?

До 2007 г. общинските съ­ветници по­лучаваха хо­норар само за дните, в които са ан­гажирани за участие в постоянни и временни комисии и в деня за про­веждането на редовни и извънред­ни сесии на Общинския съвет. Това излизаше около 50-60 лева на съветник за опре­деления месец. А сега хоно­рарите някъде надхвърлят 600-700 лева, защото така са си гласували господата! Това е аморално, на фона на съществуващата мизерия сред по-голямата част от на­шето население!

Намаляването на броя на общинските съветници ще улесни контрола към тях! Не може в Лондон техният брой да е 26 съветника, а в София – 61, или общини, в които няма и две-три хиляди население, техният брой да е както в многомилионен ев­ропейски град!

Значи ли това, че Евро­пейското начало трябва да изтърпи борбата с нашето, все още ориенталско, раз­биране за ефективна децен­трализация?

Ако искаме реална де­централизация, трябва да вземем власт от общински­те съветници и да я дадем в ръцете на кметовете и об­щинските управители. Да се знае кой носи отговорност за бюджета, недвижимата собственост, образование, култура и здравеопазване. Така на градоначалници­те ще е по-трудно да менторстват договорките в Общинските съвети, да си правят прикриващи мнозин­ства или да се крият зад ко­лективни решения.

Ето защо децентрализа­цията в този момент трябва да се преосмисли, защото в този си вид и в този си момент не е подходяща за България. Западноевро­пейският модел не работи и не може да работи у нас. Ние сме източноевропейци! Само ако намерим собствен модел и го приложим, имаме шанс да бъдем успешни!

– Вие бяхте учредител на БСДП в Пиринския регион, председател на БСДП в Си­митли и Благоевград. Сега сте отговорник за АБВ в об­щина Симитли. Какво стана с БСДП след смъртта на г-н Петър Дертлиев?

– Хронологично сте прав! За сега социалдемокрация­та в България е разфасова- на. Една част е в БСП Лява България! Другата част е в дясното пространство! Тре­тата и истинска част е в каузата на Президента г-н Геор­ги Първанов!

Ето защо съм привърже­ник на г-н Първанов, г-н Кал- фин и моите съграждани г-н Светльо Белемезов – наро­ден представител от АБВ и г-н Иван Джатев – органи­зационен секретар на АБВ и син на почетния гражданин на град Симитли – г-н Коста­дин Джатов – два пъти герой на социалистическия труд и безспорен русофил! Това е реалният мой отговор. Ето защо съм привърженик на АБВ! Ние подкрепяме насто­ящия кмет на община Сими­тли – г-н Апостолов, който е работещ за народа градо­началник и с който имаме общи усилия за демокра­тичния позитивен растеж на община Симитли още от 1989 г. Наскоро имаше една обективна информация във в-к „Струма“ под надслов и снимка „Бащите на СДС в община Симитли“. Това е историята и настоящето на община Симитли! Аз съм сигурен, че хората на общи­ната ще заложат и на бъде­щето на община Симитли на 25 октомври, защото това е разумният, позитивен и мъ­дър път на обичаната от нас родна община!

– Предстоящите местни избори ще родят гениални премятания. Какво става сАБВ в Благоевград и реги­она?

– За гениални­те премятания сте абсолютно прав! Но това е българският Ц“ подход в мест­ната, регионал­на и национал­на политика. Съюзяват се взаимноотричащи се су­бекти, както на национално, така и на мест­но ниво. Кола- борацията на предстоящите местни избори ще бъде още по-очевадна! Определящи ще бъдат комерси­алният подход и пове­дение. В една об­щинска листа ня­къде ще попаднат хора от противо­поставя­щи се в парламен­та партии! Ако това не е парадоксален подход, здраве му кажете! Няма как хората да гласуват за морални лич­ности, защото включването в листите за общински съ­ветници се извършва под флага на единоначалието на бизнесмени и бъдещи и на­стоящи градоначалници!

Що се отнася до АБВ в региона, най-престижно ра­ботят колегите от община Петрич, начело с общинския лидер г-н Митко Атанасов. В другите общини АБВ все още прохожда.

За Благоевград не ми се коментира, защото няма да бъде коректно, но там предстои сложна организацион­но-кадрова работа, да не кажа смяна на някои члено­ве, за да се успокои органи­зацията и се вземат правил­ните решения кой кмет да се подкрепи и как да стане това коалиционно споразумение!

Лично аз не съм изнена­дан от предложението на Националното ръководство на АБВ, евентуално да се подкрепи г-н Владимир Еле­зов от ЕКИП, защото това е печеливш позитивен ход за една прохождаща лявоцентристка социалдемократи­ческа формация, каквато е каузата на АБВ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене