Омбудсманът М. Манолова бясна за Якоруда

Да не се прави аналогия между ракията-убиец и малките обекти за дестилиране, призова бившата депутатка от Кюстендил

Омбудсманът Мая Манолова изпрати гневно писмо до медиите, в което възропта драмата с менте-ракията в Якоруда да се свързва с малките обекти за дестилиране, които тя брани.
„Искам да поднеса най-искрените си съболезнования на семействата и близките на починалите хора в Якоруда. Не мога да приема и по човешки не разбирам, как в този толкова труден за тях момент, продължават опитите един откровено криминален случай, отнел 5 човешки живота, да се употребява за лобистки интереси. Непочтено е да се спекулира с тази драма.“, написа Мая, цитирана от „Всеки ден“. Тя призова за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки.
Сега МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай. Абсолютно недопустимо е да се прави какъвто и да е паралел между трагедията в Якоруда и специализираните малки обекти за дестилиране, които аз защитих. Те подлежат на двойна регистрация – в НАП и Агенция „Митници“ и се контролират от държавата, за разлика от нелегалните спиртоварни, които не подлежат на никакъв контрол, обясни омбудсманът.
Манолова натърти, че без значение дали става дума за голям производител или за малки обекти за дестилиране, трябва да им бъде оказван 100 % контрол.
Според нея обаче промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които тя атакува пред КС, не подобряват този контрол,а щели да доведат до масови фалити на производителите на ракия за собствена употреба и ще поощрят нелегалното производство на опасен алкохол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене