Квартал в дупнишкото село Бистрица от 10 дни на сух режим, от 2 г. с помпи в бидони качват вода до втория етаж на къщите си, за пиене си купуват от магазина

Цял квартал на дупнишкото село Бистрица от 10 дни е без вода. Жителите му са готови на гражданско неподчинение. Разгневени от това, че десети ден никой от ВиК – Дупница не обръща внимание, живеещите в квартала обявиха:

„Няма за плащаме сметките. Когато има вода, е мътна, налягането е ниско и не стига до втория и третия етаж на къщите ни, а инкасаторката минава всеки месец и ни таксува. В понеделник ще чакаме Илия Илиев пред кабинета му във ВиК и ще му потърсим сметка. Кубик вода плащаме по 1,00 лв., а ВиК не влага нито стотинка. Водата от река Бистрица се влива направо във водопровода на селото“, заявиха бистричани.

По-младите бяха решени да отидат до Благоевград, където живее управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев, и да му поискат сметка, че ги лъгал цяла седмица, че ще изпрати аварийната група. Един от тях – Иван Иванов, притиснат от безводието, направил приспособление, с което от бидон с помпа качва вода до третия етаж на къщата си.

„От две години налягането на водата в нашия квартал е ниско. За да имам вода на третия етаж, купих помпа, сложих я в 100-литров бидон. Карам вода с 10-литрови бутилка от изворче, което е на 200 м, пълня бидона, пускам помпата и така водоснабдявам втория и третия етаж на къщата. Водата ми излиза златна, плащам на ВиК за питейна вода, която не става за пиене, тъй като е мътна, купувам минерална вода за пиене, плащам и повече за ток заради помпата”, заяви Иванов и допълни: Водохващането, откъдето се захранва селото с вода, е на 300 м от квартала. Резервоарът е пълен, но по тръбите не тече вода, което означава, че те са запушени. Не се почиства водохващането, трупа се шума от гората и запушва тръбите в селото, въпреки че там работят четирима души на смени”, заяви Иван Иванов.

Неговият съсед Владимир Колибарски току-що беше сложил бутилките и тубите в джипа, за да отиде да напълни вода от изворчето: „Тръбите са запушени от 10 дена. Аз работя като тираджиия и се прибирам през уикенда. Вместо да се видя със семейството си, аз съм се превърнал във водоноска. В събота ходих да наливам 7 пъти вода. Нали трябва да имаме някаква лична хигиена”, заяви Колибарски пред репортер на „Струма”. „Ние не живеем в 21-ви век. Семейството ми се къпе в корито. Дори когато имаше вода, не я ползваме за пиене, само за къпане и пране. От тръбите тече мътна. Всички от квартала се изредихме да звъним на анарийната група към ВиК, никой не вдига телефона. Аварийната група работила до 17,00 ч. Ами ако и Спешна помощ работеше така?! Тогава какво ще стане?! Звъним на телефона на пазача, той ни записва уж в книгата за аварии, а на следващия ден се оказва, че не сме записани, и така десет дена. Търсихме кмета на селото Васил Бански за съдействие, той ни пита защо търсим него. Имало си шеф на ВиК”, заяви разгневен Владимир Колибарски.

Даниела Крумова, която вчера беше на работа, заяви по телефона: „Цяла седима търсих шефа на ВиК. Секретарката му казваше, че е на почивка. В четвъртък успях да се срещна с него и той ми обеща, че в петък ще изпрати аварийната група, но излъга”.

В късния следобед около 18 часа в събота репортер на „Струма” се свърза по телефона с управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев. „Не зная да има авария в Бистрица. На мен никой нищо не ми е казал. Утре /неделя/ изпращам дежурния екип да отстрани проблема. Аварийната група работи до 17,00 ч. В момента няма никой във ВиК“, заяви Илия Илиев.

Вчера никой от ВиК не дойде в Бистрица. След поредното обаждане телефона вдигна пазача, който заяви, че Бистрица не фигурира в листчето със списъка за авариите. Дежурният екип е в Самораново, допълни той.

За безводието са алармирани зам. кметът на община Дупница Крум Милев, който обеща в почивния ден да се свъже с управителя Илия Илиев и да го уведоми за проблема. Председателят на ОбС Станислав Павлов също се ангажира да окаже помощ на бистричани. Той успял да открие по телефона Ил. Илиев, който му заявил, че аварийната група е в село Грамаде, което останало без вода, след като строители на АМ „Струма“ скъсали водопроводните тръби по време на изкопни дейности. След отстраняване на аварията работниците щели да отидат и в Бистрица.

Само преди седмица друг квартал беше останал без вода в чешмите. От там нададоха вой във ВиК. Пристигна машина, която отпуши тръбите и проблемът беше решен.

По повод упрека, отравен към кмета на с. Бистрица Васил Бански, че не се е отзовал на сигнала на съселяните си, той отговори: „Вдигнал съм ръце от ВиК. Осем години съм кмет и винаги съм имал проблем с дружеството. Хората се сърдят на мен, а аз какво мога да направя? И аз звъня на Илия Илиев, но той не ми вдига телефона. Аз не мога да наредя на работниците да дойдат в Бистрица и да отстранят аварията“, каза Васил Бански.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене