15 села от Община Кюстендил с екопроекти по националната кампания “За чиста околна среда”

село в кюстендилско
Между 10 и 15 села от Община Кюстендил кандидатстват с проекти на стойност до 10000 лева  като част от кампанията на МОСВ и ПУДООС “За чиста околна среда – 2014”. Темата тази година е “Обичам природата – аз участвам”. “Новото през 2014 г. е, че селата, които са се включили през миналата година и през 2012-та, нямат право да участват. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 21-и февруари. Има още 2-3 села, които трябва да окомплектоват документацията”, каза областният управител на Кюстендил Иван Каракашки. Той бе на редовното заседание на селските кметове, за да разясни за условията. През миналата година чрез тази програма бяха финансирани четири села – Копиловци, Граница, Багренци и Таваличево.
“Идеята е да имаш общинска земя, както и доброволци, които да се включат в подобряването на терена”, коментираха наместници.
Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда. С доброволния труд на гражданите може се осъществи залесяване и зацветяване на
почистените площи, създаване и възстановяване на зони за отдих и ремонтиране на детски и спортни съоръжения.
Критериите, по които ще бъдат оценявани проектите по шестобалната система, са размер на почистените площи, разходи за почистване на един декар, размер и разходи за озеленяване, както и инвестиции за възстановяване на зони за отдих. Ще се имат предвид и мерките за недопускане на повторно замърсяване на почистените площи, оригиналност на идеите и обществено участие.
Кметският наместник на село Лелинци Венета Тодорова кандидатства с проект за подобряване на плочника отпред. “Програмата е хубава, аз през 2011 година печелих за две места – в село Лелинци и Търсино”, добави тя.
www.nablyudatel.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене