Позиция на ПП ГЕРБ – Гоце Делчев относно появила се манипулативна информация след заседанието за избор на Общинска избирателна комисия

На 26 август (сряда) в сградата на община Гоце Делчев бяха проведени консултации за състав на Общинска избирателна комисия. Във връзка с последвали спекулативни внушения, намерили отражение в изданията Goceto.com и Топ Преса, ПП ГЕРБ – Гоце Делчев счита за нужно да внесе разяснения относно процеса на избор на Общинска избирателна комисия по принцип, както и да аргументира конкретните си действия в рамките на проведените консултации.11911960_10200937860246976_2003445864_n

ПП ГЕРБ – Гоце Делчев има за цел да осуети опитите за манипулиране на общественото мнение, каквито очевидно се правят и предстои да се правят в условията на предстояща предизборна кампания.

Повод за конкретната реакция е манипулативното твърдение: „ГЕРБ опита да си осигури двете ключови позиции в комисията. Естествено това възмути представителите на всички други партии, които не се съгласиха и така по регламент ЦИК ще нареди състава на ОИК-Гоце Делчев по служебен път“. Статията, която цитираме, впрочем, е напълно идентична както в сайта Goceto.com, така и на сайта на Топ Преса – материал, публикуван, разбира се, без посочен автор. Загадка е как в две отделни медии се появяват еднакви „редакторски“ материали. Материал, в последствие услужливо разпространяван от Младежкото обединение в БСП – Гоце Делчев (вж. приложената снимка).

На първо място трябва да припомним, че Общинската избирателна комисия е орган, който следи за стриктното прилагане на Изборния кодекс. При определяне състава и ръководствата на секционните избирателни комисии се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в Централната избирателна комисия – в случая за Гоце Делчев представители на ГЕРБ – 3; представители на коалиция „БСП лява България“ – 2; представител на ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, Атака, ББЦ и АБВ – по 1.

Мотивите на ПП ГЕРБ – Гоце Делчев да направим съответните кандидатури за членове на ОИК са съвсем ясни и открити – ние заставаме зад имената на доказали се професионалисти. Зад хора, които са показали с работата си неведнъж, че следят стриктно за честното и открито преминаване на изборния процес. Такава е и кандидатурата на адв. Иванка Кехайова.

Ако за авторите на материала е възможно „овладяване на общински избирателни комисии“, то възниква въпросът как те гледат на функциите на съответните комисии. Дали появата на подобни внушения не се дължи на пораждащ се страх от бъдещите резултати? Може би е редно да припомним, че изборният процес би трябвало да протича по предписанията на Изборния кодекс, а не по предварително написани на тъмно сценарии от (не)известен автор.

Като част от национално отговорна партия ПП ГЕРБ – Гоце Делчев ще продължи да прави всичко необходимо, за да гарантира справедлив и честен, открит изборен процес. Нямаме намерение да оставяме без коментар подобни опити за манипулативни внушения, които прехвърлят върху името на партията ни похвати и действия, присъщи на едно друго управление.

ПП ГЕРБ – Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене