Продължава събарянето на къщи в Гърмен, роми отказват жилища

Продължава събарянето на къщи в Гърмен, съобщава БНТ.

Процедурата за събаряне на ромските къщи ще бъде подновена в края на месеца. Предстои да бъдат премахнати 22 къщи от общо 120 незаконни постройки.

Представители на Община Гърмен и служители на Социално подпомагане ще се срещнат с ромите в квартал Кремиковци, за да обяснят на семействата, че се налага да напуснат квартала, защото домовете им ще бъдат съборени. От кметството казаха, че от днес ромите ще трябва да попълват специална декларация, в която да опишат имуществото си, както и да заявят дали искат да ползват социални жилища за временно настаняване.

Акцията по събаряне на незаконните бараки в квартала бе спряна временно през юли заради намесата на неправителствени организации и Европейския съд по правата на човека. Тогава те поискаха да се намерят жилища за ромите преди да бъдат съборени домовете им. Циганите обаче не искат и да чуят за преместване на друго място.

„На 71 години съм. Тука съм родена, а сега да пишем. Тука ще си умрем“, заяви мургава баба. „Пред багера ще лежим. Като събаря къщата и мен да ме зарови“, добавя нейна съседка.

Ромските семейства, на които преди два месеца бяха съборени домовете, не са напуснали квартала. Живеят и спят на открито до разрушените си домове, въпреки че от Социално подпомагане заявиха, че са им предложили жилища, където временно да бъдат настанени.

От Инициативния комитет на протестиращите срещу незаконните ромски постройки в Гърмен заявиха, че не желаят конфликт с ромите, но настояват да бъде спазен законът.

„Трябва да живеят като нас. Както ако аз искам да си направя постройка, първо трябва да си изкарам документи, така трябва да правят и те.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене