ГРАДЪТ: БУМ НА ИНТЕРЕС ЗА ИМОТИ В ДЕЛЧЕВО! ХОРАТА ОТРЕЗНЯХА ОТ ИСТЕРИЯТА И АКТУАЛИЗИРАХА ЦЕНИТЕ – ИНТЕРЕСЪТ СЕ ЗАСИЛВА!

Владимир СИМЕОНОВ

18351_650__5

Икономическата криза така и не стигна до село Делчево. Но не защото най-забележителното селище в община Гоце Делчев се извисява на 1050 метра надморска височина. Причината е в непрекъснатите визити на наши и чужди туристи. Заради наплива им в последните години се построиха около 20 къщи за гости, които предлагат над 150 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради. Три механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати. Изградиха се край селото два паркинга за над 100 автомобила. Функционира и Туристически център в селището.

Струва си да изминете пътя от 8,5 км от Гоце Делчев до Делчево. Местните хора ще ви посрещнат по неповторим начин. Първата изненада е вкусна. Жителите, които са над 60 души, ви посрещат с прочутата делчовска баница. Втората е музикална – 7-8 жени от тукашния самодеен състав са на пост и ви представят своеобразна китка от песни и танци.

5eec8fef-8f34-124a

„Това е задължителен ритуал при нас. Правим го от уважение към нашите гости, а те в последните години са все повече“, уверява кметският наместник Иван Панайотов.

Местните хора, почти всички пенсионери, пък се чудят какъв език да учат на стари години. Защото в последните години те на практика живеят в интернационално Делчево. Все повече чужденци се заселват насам. От 9 години в селото къща има германско семейство.

1363

„Когато дойдоха, просто ахнаха от красотата на селището ни и станаха наши съселяни”, спомня си баба Пенка Нуркова. Преди време имот закупила и полякиня. Но дамата все още не се е заселила в селото. За разлика от холандеца Вилям Ван дер Берг. Бившият фармацевт и настоящ енолог и пчелар закупи цели 6 къщи, за да развива селски туризъм. В една от постройките Вилям живее с жена си Марта, когато е в селището.

Delchevo_18

„Туризмът в Делчево има огромна перспектива. Вярвам в това и го доказвам с инвестирането на сериозни средства в това населено място. Но трябва да мислиш в дългосрочен план. Погледнете панорамата, природата, опитайте водата, вдишайте въздуха, вижте гостоприемните селяни”, пали се холандският пенсионер. Според него такива места като Делчево са нещо като рай за тези, които са преситени от шума и стреса в големия град.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87417b926bf97df0b4d4bfdaeceb6f40f8f6

„Постепенно все повече хора искат да се изнесат и да заживеят в такова красиво и спокойно място. Гостуват ми сънародници, французи, други чужденци. Всички са впечатлени и им се иска да са на моето място”, обяснява Вилям Ван дер Берг.

изтеглен файл

„Насам непрекъснато прииждат гости, всеки е добре дошъл. Гарантираме екологично чисти плодове и зеленчуци, произведени от нас. Който иска, може сам да си сготви. Даваме и мляко да си доят от козите и овцете, стига да имат желание“, казва баба Янка Янчева. Клиентите на къщите за гости могат да наемат етаж или цялата сграда, за да купонясват и отдъхват на чист въздух и спокойствие. Цената на нощувката на легло е между 20 и 25 лева. Всяка стая е със сателитна телевизия, самостоятелен санитарен възел и други важни удобства.

images

Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата.

Атракция в селото е огромна изба, която е вкопанасред самите скали. В нея са наредени големи бъчви, пълни с хубаво червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете, при това безплатно. Разбира се, че във винарната ще се продава руйното вино на тези, които оценят качествата му, казва управникът на Делчево Иван Панайотов.

Селището примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик. В него хармонично са съчетани стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-ти век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне.

Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64. Старинните постройки са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж. Получилото се вплитане на природата в архитектурния облик на Делчево впечатлява всеки посетител. Цялото село пък е уникален възрожденски архитектурен ансамбъл с национално и международно значение. Местните хора се гордеят с бистрата и сладка вода, с чистия въздух, с гледките от птичи поглед над Гоцеделчевската котловина.

Пейзажите са изумителни, а селото ни е кацнало като орел и бди над град Гоце Делчев, твърдят делчовалии. Разбира се, селото си има и свой „парламент”. А още по-очаквано тази „институция” се намира в селския хоремаг. Там всеки може да научи последните новини от политиката и да опита от делчовската домашна ракия.

„Най-важното е, че не се налага да опиваме гостите си, за да харесат селото ни.

Чужденците не престават да питат за имоти, които се продават.

Най-настойчиви бяха гърците, но пък тях кризата ги удари тежко. Сигурно е, че ще се сдобием с още съселяни от чужбина. Защото не спират да идват в Делчево. Тук не знаем що е криза за туристи”, споделя селският управник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене