Македония на прага на хуманитарна криза

Извънредно е положение в югозападната ни съседка Македония. Страната е на прага на хуманитарна криза заради наплива от бежанци, информира Нова ТВ. Хиляди бежанци са блокирани на така наречената „ничия земя“ на границата между Гърция и Македония.

Вчера македонската полиция използва сълзотворен газ, за да попречи на стотиците бежанци да влязат в страната, а хиляди други продължават да прииждат.

Заместник-вътрешният министър Филип Гунев обясни, че близо 15 000 души са задържани по границите ни за последните 6 месеца. 1/3 са хванати на границата ни, другите (около 5000) в страната и трета група, при опит да избягат от страната ни към Западна Европа. Филип Гунев обясни, че бежанците не искат да остават у нас. Целта им е Западна Европа. Заради засиления контрол у нас бежанският поток се насочва към Македония.

Сухопътни войски и „Гранична полиция“ започват съвместни дейности по критичните точки на зелена граница и КПП-ата. Това е решено на вчерашната среща в МВР, на която присъстваха ръководителите на службите, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Акцията започва от вторник.

Военните ще се включат и с техника. Ще се увеличат и хеликоптерите на граничарите, които да засилят наблюдението от въздух.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене