Благоевград става световен център на френската музика през септември

Най-големият франкофонски фестивал „Ле Франкофоли“събира у нас световните звезди на френската музика в българското си издание.

Concert des 30 ans, " Les copains d'abord ". La Rochelle, le 10 07 2014. PHOTO XAVIER LEOTY

/20.08.2015 / Най-престижният франкофонски музикален фестивали „Ле Франкофоли” (Les Francofolies) ще се проведе в Благоевград от 24 до 26 септември под името „Francofolies. Благоевград.“, съобщават от общинската администрация там.
От Общината уточняват, че всеки моменти ще финализират преговорите и ще съобщят окончателно всички артисти, които ще вземат участие във „Francofolies. Благоевград.“, като обещават на голямото завръщане на фестивала в България да пеят най-големите звезди от френската музикална сцена.

„Ле Франкофоли“ има 3 изключително успешни издания в Благоевград от 1991 до 1993 г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г. Тогава на българска сцена за първи път излизат най-актуалните звезди на френската музика, сред които Селин Дион, Шарл Азнавур, Вероник Сансон.
„Щастлив съм, че успяваме да възстановим провеждането на Фестивала „Francofolies. Благоевград.“ след повече от 20 годишно прекъсване. След три години преговори и усилена работа на целия екип на Общината, споразумението между Община Благоевград и френските ни партньори е вече в ход. Вярвам, че „Francofolies. Благоевград.“ ще привлече и огромна международна публика на това изключително престижно за града и България културно събитие, каза г-н Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

Амбицията на организаторите е в трите дни на фестивала през септември, Благоевград да събере франкофони и любители на френската музика не само от България, но и от съседните Сърбия, Гърция и Македония, където вече тече информационна кампания, както и последователите на „Ле Франкофоли“ от цял свят.
Престижният фестивал „Ле Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика, която оставя в икономиката на града над 10 млиона евро.

До момента, освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Фестивалът е провеждан и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

Билетите ще бъдат в продажба от 24 август на цени от 20 лева за всеки от отделните дни и 50 лева за трите дни на фестивала и могат да бъдат закупени на касите на драматичен театър Благоевград, културно-информационния център там, както и в мрежата на Тикет портал и Евентим. Входът за лица до 18 години ще бъде свободен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене