Transfiguration преобрази село Долен в културен център (СНИМКИ И ВИДЕО)

Музика, творчески ателиета и приложни изкуства зарадваха местните и гостите

Първото издание на фестивала Transfiguration в родопското село Долен преобрази и местни, и гости. По думите на организаторите 1500 човека са посетили малкото родопско селце в рамките на четирите дни на събитието – от 6-ти до 9-ти август. Местните хора в село Долен са едва около 500 души, но с радост приютяват огромния брой гости на фестивала, който надвишава три пъти тяхната бройка.

Още в края на миналата година организаторите се срещат с местните, за да обсъдят отсядането на гостите на селото по време на фестивала. Много от жителите на селото помагат и за изграждането на палатковия лагер и очакват с нетърпение реализирането на форума.

Името на фестивала Transfiguration (преобразяване) не е избрано случайно. На 6-ти август (първият ден на фестивала) честваме християнския празник Преображение Господне. Според евангелията на този ден Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях. Фестивалът успя да преобрази едно малко родопско село и да го превърне, макар и за кратко, в център на културна и атрактивна програма.

Организаторите обясняват, че изборът на името е паднал върху английското название, защото форумът е насочен не само към родната публика, но и към чуждестранната. Освен това желанието им е било да избягат от религиозния характер на празника, защото целта не е била да се наблегне на него.

За настроението на гостите на с. Долен се погрижиха български и чужди алтернативни и етно групи – Исихия, Кайно Йесно Слонце, Ирфан, унгарската The Moon and The Nightspirit гръцката Villagers of Ioanina City и др. Сцената, приютила групите, е изградена от дърво и камък, а за изграждането й са помогнали основно доброволци.

Останалите организирани занимания за гостите включваха работилници за тъкане, ситопечат, нови музикални инструменти, фотография. Организаторите отчитат голям интерес към фотографското ателие на младия Ивайло Петров, което през цялото време е било препълнено с хора. Лекциите и практическите занимания в ателието му предизвикват наплива на хора.

Керамичното ателие събира децата, а в ковашкото ателие много хора правят опит сами да изковат някакво съоръжение за собствения си дом и да се докоснат до този занаят. Всички ателиета печелят интереса на гостите на фестивала.

А дали събитието ще се повтори? Отговорът на този въпрос ще стане ясен скоро, но по-важното е, че един новаторски и модерен форум намери своя скромен, но гостоприемен дом в сърцето на Родопите, в едно малко село, в което живеят само 500 души.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене