Нови два запора на сметките на ВиК – Петрич наложиха „Анкер груп” на тъста на наместника на Митиново В. Георгиев и адвокатско дружество „Попова и Хантова” за дългове

Нови две дружества наложиха запори на сметките на ВиК – Петрич заради дългове, направени по времето на бившия управител Васил Божанин, съобщи вчера на заседание на председателския съвет настоящият управител на общинското дружество Илиан Ушев. Така заедно с наложения от фирма „Бонима” запорите на сметките на ВиК стават три.

Мислех си, че ще има нови запори, но се надявах това да не стане. От понеделник обаче те са факт – от „Анкер груп” за сумата от 5755,14 лева и от адвокатско дружество „Попова и Хантова” за около 24 000 лева, съобщи Илиан Ушев пред съветниците.

Той заяви: Общо трите запора заедно с този от „Бонима” са за задължения от около 67 000 лева, направени по времето на бившия управител Васил Божанин. Останали са задължения и към „Хаджиеви – Стойчеви” ООД – 15 000 лева за гориво, и към „Профил” ООД – 27 780 лева за тръби и материали. Необходими са 103 083 лева за спешно погасяване на тези задължения.

„Анкер груп” е свързана с кметския наместник на Митиново Венцислав Георгиев, тя се води на името на неговия тъст. Дължимите 5755 лева са за изкопни работи с багер на „Анкер груп”. Единият обект е водопроводът на Рупите, другият – водопроводът на улица „България”. С адвокатското сдружение има сключен договор за правно обслужване. 5218 лева дружеството е получило за воденето на спечелено дело срещу фирма длъжник. Тази сума бившият управител Васил Божанин не е изплатил. Другите 18 789 лева са за период от около 2 години, през които адвокатското дружество не е водило дела. Въпреки това тези пари съществуват като задължение. Парите към „Анкер груп” са изплатени, заедно с тях са изплатени около 2000 лева такса към частния съдия-изпълнител Шукри Дервиш. С адвокатското дружество ще се съдим, но през това време сметките ни ще продължат да са блокирани. Заедно с таксите на съдия-изпълнителя парите по случая с това дружество ще станат около 30 000 лева. По трите случая таксите на съдия изпълнителя ще надхвърлят 10 000 лева.

ВиК си изработва сама парите. Следващата седмица в създалата се ситуация може да спрем отстраняването на аварии и поддържането на водопроводите в селата. Ще бъдем принудени и да поискаме разкопаване на улица „България”, за да се направи експертиза какви именно части, закупени от „Бонима”, са сложени там. В тази ситуация има и вариант да обявим режим на водата, за да може да икономисваме да изплатим по-бързо задълженията, заключи Ушев.

Председателският съвет прие становище, според което Общински съвет ще подпомогне ВиК със 103 000 лева. 30 000 лева ще бъдат взети от предвидените в бюджета пари за Центъра за настаняване от семеен тип, други 73 000 лева са от други дейности. ВиК се задължава след падане на запорите на сметките с тези пари да извърши реконструкция на водни съоръжения, съобразена с решение на Общинския съвет.

Съветниците насрочиха следващото редовно заседание на Общински съвет за 28 август.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене